Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

6-8 personer

Du behöver:

kycklingspetten

  •  1 kg kycklingfärs
  • 1/2 dl apelsinjuicekoncentrat
  • 1 msk mjöl (ex. bovete, klibbris, majs etc)
  • 2 tsk örtsalt
  •  1-2 pressade vitlöksklyftor
  • 1-2 tsk hackad färsk chili
  • 1 tsk hackad färsk koriander men går för dig som inte gillar koriander att byta ut mot basilika, thaibasilika, timjan eller bara skippa
  • 1 tsk färsk riven ingefära
  • 1 tsk vinäger
  • spett

apelsinsirap

  • 2 dl apelsinjuice
  • 2-3 kvistar färsk koriander (eller byt ut/skippa som ovan)
  • 1 tsk vinäger
  • 2 msk sötning (jag föredrar honung men socker, rörsocker etc funkar också)
  • 1 msk tomatpuré

Gör så här:

  1.  Om du använder träspett, lägg dessa i blöt 30 minuter innan tillagning
  2. Blanda samman ingredienserna till spetten och klicka med sked eller slickepott (gärna oljad) ut på bakplåtspapper och forma till ett spett, stick in pinnen i efterhand (det är helt enkelt enklare såhär än att forma kladdig kycklingfärs på en pinne)
  3. Kör in kycklingspetten i ugnen på 175 grader i ca 15-20 minuter (tiden lite beroende av storlek på spetten)
  4. Koka upp sirapen, bara lägg alla ingredienser i en kastrull och låt puttra tills det reducerats till ca 1/3 av mängden -det har då blivit sirapslikt i konsistens
  5. När några minuter återstår av kycklingens tillagningstid kan man pensla dom med sirapen och köra på grilleffekt på ugnen
  6. När klart servera spetten med ris/potatis/hirs exempelvis, apelsinsirapen och gärna en vitlökssås (ex DENNA)