leklera1

Ursprunget till receptet är faktiskt denna dumplingdeg men jag har valt att modifiera en aning.

Fördelen med denna deg är att den

  1. är enkel att göra
  2. är snabb att göra
  3. är enkel att hantera
  4. är glutenfri
  5. är ätbar
  6. och att man faktiskt därför kan koka pasta av den

leklera2

Du behöver:

  • 3dl klibbrismjöl ELLER annan stärkelse/stärkelserikt mjöl (ex. majsstärkelse, potatismjöl eller tapioka för er som tål)
  • 3dl fint rismjöl ELLER annat mjöl (ex. majsmjöl) -OBS! om du tar grovt mjöl kanske du behöver ändra proportionerna mot stärkelsen ovan, d.v.s minska mjölmängd och öka stärkelsemängd
  • 2-3msk olja (ex. raps)
  • knappt 2dl KOKHETT vatten (jag tar direkt från vattenkokaren) + ev. aningens mer (varierar på mjölsorterna)
  • karamellfärg/livsmedelsfärg/naturliga färgämnen så som kakao, blåbärspulver, lingonpulver m.m. (du kan också använda kokhet rödbetsjuice istället för vatten i receptet o.s.v.)
  • salt är HELT valfritt (i sådana fall ca 1tsk)

Gör så här:

  1. Mät upp dom torra ingredienserna i en värmetålig skål (jag använder en porslinsskål)
  2. Koka upp vattnet
  3. Blanda vattnet med oljan
  4. Rör ner vätskan i mjölet lite i taget och rör runt nu med REDSKAP (BRÄNN DIG INTE!)
  5. Det kommer verka lite torrt i början, jag vet det men rör runt bara med bestämda rörelser, tryck degen mot kanterna, vänd, tryck igen o.s.v.
  6. När du känner att det kallnat så pass att du faktiskt kan röra i mjölet med händerna DÅ ska du passa på att börja knåda
  7. Knåda knåda knåda…. Du märker efter ett tag om du möjligen behöver något mer vatten. I sådana fall ta bara lite lite, någon tesked åt gången (men bränn dig inte)
  8. Degen ska bli väldigt smidig och lättarbetad (DET GÅR)
  9. Det är en fördel med att låta degen vara lite för torr OM man ska använda karamellfärg för att färga den (eftersom att detta tillsätter mer vätska)
  10. Om degen istället blir för våt, tillsätt lite mer klibbrismjöl
  11. Klar att använda!
  12. Se dock till att förvara degen inplastad om den inte används för den torkar!
  13. OM ni ska göra pasta av den  koka då bara max 2minuter i saltat vatten (precis som pasta) -jag föredrar att skippa saltet i degen och hellre salta vattnet. När pastan flyter upp är den klar.

leklera3 leklera4

TIPS! För er som inte tål ris eller inte har tillgång till klibbrismjöl exempelvis så har jag nu lite snabbt även testat med majsbas (majsmjöl och majsstärkelse) och det funkade bra det också. Så. Använd dom mjölsorter som funkar för er!