Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja och dessutom vegansk
Du kan förstås servera rätten som tillbehör till kött/kyckling eller för ers om tål till fisk/räkor eller med parmesan/fetaost.
2 portioner
Du behöver:
- Pasta av valfri sort i anvisad mängd för 2 personer
- 2-3 avokadon
- 1/2 kruka persilja eller basilika
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk citronsaft
- salt
- svartpeppar
- olivolja, välj gärna en smakrik och fin olja
- ev. andra tillbehör
Gör så här:
- Koka pasta enligt anvisning
- Samtidigt mosar du samman avokadon, spara bara aningens till servering
- Skiva upp den ena vitlöken och fräs bara lätt gyllenbrun i olja i het panna, ta av och låt torka av på hushållspapper
- Pressa den andra vitlöken i avokadoröran och tillsätt även citronsaften.
- När pastan är precis klar, spara 1 dl av det stärkelserika kokvattnet och häll av resten
- Spola gärna av pastan i kallvatten för att stoppa tillagningsprocessen, du värmer ändå upp pastan snart igen
- Hetta upp en panna, lägg i avokadoröran tillsammans med pastavattnet och rör samman till en krämig avokadosås, tar bara någon minut.
- Häll ner pastan och finhackade örterna (persilja eller basilika) och rör samman
- Servera med mer olja ringlad över och massa massa grovmalen svartpeppar och gärna lite flingsalt. Jag tycker också att cocktailtomater passar bra till.