Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Avokadopasta som i gjord av avokado, inte toppad med avokado. Här kommer alltså ett underbart veganskt recept bestående av hemmagjord pasta på bas av avokado som serveras med en smakrik tomatsås. Förvånansvärt enkel att tillaga även om lyxig känsla.

2 portioner

Du behöver:

pastan

  • 1 stor mogen avokado eller 2 små, fungerar utmärkt med avokado som varit fryst också
  • lite vatten för att fylla ut mängden blöta ingredienser
  • saft från 1/2 lime eller citron
  • 1dl klibbrismjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tak fiberhusk
  • 1 krm bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • klibbrismjöl för utbak
  • vatten att koka i (gärna olja i vattnet också)
  • olja att ringla över

tomatsåsen

  • 300g cocktail- eller körsbärstomater
  • 2 dl kokosmjölk (eller annan växtgrädde alternativt passerade tomater)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kruka färsk salvia
  • 1 tsk vinäger
  • salt
  • peppar
  • olja för stekning

Gör så här:

  1. Börja med att förbereda pastan. Mosa/mixa avokadon och koka upp den med citronsaft/limesaft och aningens vatten (mängden vatten ska vara tillräckligt för att totala mängden våta ingredienser tillsammans med avokadon ska vara 2 dl).
  2. Salta dom våta uppkokade ingredienserna och låt sedan svalna, se till att totala mängden våta ingredienserna är helt släta, om inte -mixa igen.
  3. När dom våta ingredienserna svalnat, blanda i dom torra och arbeta till en deg. Plasta in och kyl i 30 minuter.
  4. Ta nu ut och lägg på välmjölat bakbord, kavla ut och skär ut valfri form på pastan.
  5. Nu kan du låta pastan stå tills såsen är klar. Gör alltså såsen nu. Ta hälften av tomaterna och mixa samman med kokosmjölk och vinäger.
  6. Skär resten av tomaterna i halvor.
  7. Hetta upp en panna med olja och pressa i vitlök och lägg i alla salviablad.
    Tillsätt tomathalvorna och stek tills dessa mjuknat. Lägg sist i vätskan (kokos-tomat-blandningen) och låt putta några minuter. Smaka av med salt och peppar.
  8. Koka nu upp vatten för pastan. Koka upp och sänk sen temperaturen så att det precis sjuder. Lägg försiktigt i pastan och låt sjuda i bara ca 2 minuter. Håva upp eller sila av. Ringla över lite olja.
  9. Servera pastan med såsen.