Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja och dessutom vegansk

Du kan förstås servera rätten som tillbehör till kött/kyckling eller för ers om tål till fisk/räkor eller med parmesan/fetaost.

2 portioner

Du behöver:

  • Pasta av valfri sort i anvisad mängd för 2 personer
  • 2-3 avokadon
  • 1/2 kruka persilja eller basilika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk citronsaft
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja, välj gärna en smakrik och fin olja
  • ev. andra tillbehör

Gör så här:

  1. Koka pasta enligt anvisning
  2. Samtidigt mosar du samman avokadon, spara bara aningens till servering
  3. Skiva upp den ena vitlöken och fräs bara lätt gyllenbrun i olja i het panna, ta av och låt torka av på hushållspapper
  4. Pressa den andra vitlöken i avokadoröran och tillsätt även citronsaften.
  5. När pastan är precis klar, spara 1 dl av det stärkelserika kokvattnet och häll av resten
  6. Spola gärna av pastan i kallvatten för att stoppa tillagningsprocessen, du värmer ändå upp pastan snart igen
  7. Hetta upp en panna, lägg i avokadoröran tillsammans med pastavattnet och rör samman till en krämig avokadosås, tar bara någon minut.
  8. Häll ner pastan och finhackade örterna (persilja eller basilika) och rör samman
  9. Servera med mer olja ringlad över och massa massa grovmalen svartpeppar och gärna lite flingsalt. Jag tycker också att cocktailtomater passar bra till.