Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Snabbt, enkelt, smakrikt och klassiskt. Baconröra. Går även att göra på pancetta eller varför inte på skinka?
Du behöver:
- 1/2-1 sats tomat-tapenade enligt recept HÄR, ELLER så använder du ett pardeciliter krossade tomater eller några matskedar tomatpuré eller ketchup (dock ger tapenaden mest smakrik färdig röra)
- 1 rödlök
- 1knippe persilja (går att utesluta)
- 300g bacon/pancetta (eller skinka)
- 1-2dl kokosmjölk
- 1tsk vinäger
- Pastavatten 1dl i taget tills önskad ”såsighet” på såsen
- salt
- peppar
- olja för stekning
TIPS för er som inte tål tomat, använd Ajvar relish (paprika/aubergine-röra) istället, eller bara aubergine eller zucchiniröra exempelvis. Mängden får bero på smaken. Pesto (även den mjölk/nötfria) istället för tapenade ger också en supergod baconröra.
Gör så här:
- Förbered pasta för kokning
- Förbered tapenaden
- Finhacka löken
- Stek löken i olja tills den svettas, blir glansig
- Tillsätt bacon eller pancetta som du skurit i bitar
- Fräs tills brynt
- Tillsätt tapenaden och kokosmjölken + vinäger och rör om
- Under tiden har du nu satt pastavatten på kokning, längre än såhär kommer du inte utan det stärkelserika pastavattnet
- Strax innan pastan är klar har pastavattnet blivit grumligt och stärkelserikt, ta av denna och häll till baconröran 1 dl i taget under uppkok, tillsätt vatten tills du är nöjd med såsens konsistens (vill du ha den mer som röra eller mer som sås?)
- Vänd sist ner persilja
- Klart!