Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. VEGANSKA.

Brödet får en lätt krispig yta men ett mjuk och lätt inre. Jag tycker dom blir SUPERGODA! Egentligen inget nytt recept i sig men lätt modifierat. Ursprunget är universaldegen som går bra att använda till att göra bagels. Jag har med tiden varierat den lite för att göra degen enklare att att slänga ihop och med mer anpassning just mot brödhållet istället för mot söta degar. Degen jäser också på ett förändrat sätt och hanteras efter jäsning på nytt sätt. Således kommer det här receptet ut för att tydliggöra.

Du behöver:

  • 75g mjölkfritt margarin (olja går också bra)
  • 25g jäst (eller motsvarande mängd av torrjäst)
  • 2,5dl vatten
  • 1msk Fiber husk
  • 0,5 dl ljus sirap (kan uteslutas eller bytas mot annan sötning så som honung eller agave -men kom ihåg att honung inte är veganskt)
  • 0,5 dl kokosmjölk (går att byta ut mot mer vatten)
  • 2 tsk salt
  • ca. 6-7dl glutenfritt mjöl av önskad sort ( ex. 2 dl rismjöl, 2 dl majsmjöl, 1dl klibbrismjöl, 1dl bovetemjöl, 1 dl majsstärkelse)
    +mjöl till utbakning (ex. klibbrismjöl). Går att variera MASSVIS!
  • Olja av smakrik sort (ex. oliv) att ringla över brödet
  • valfritt att strö brödet med, ex. sesamfrön, vallmofrön, flingsalt, örter o.s.v.

Gör så här:

  1. LÄS HELA RECEPTET FÖRST! Det ser ut som många steg men jag lovar, det är enkelt!
  2. Koka upp vattnet
  3. Ta av från plattan och rör samman med det kalla margarinet, kokosmjölken, sirap och salt tills margarinet smälter och vattnet svalnar, låt svalna lite
  4. När vattnet når 37 graders temp kan du smula ner jästen
  5. Rör om tills jästen lösts upp.
  6. Tillsätt fiberhusken, rör om och låt sedan stå i 10 minuter så att fiberhusken hinner svälla.
  7. Rör ihop mjölblandningen
  8. Tillsätt sedan mjölet i omgångar medan du vispar med elvispen eller bakmaskinen.
  9. Degen SKA vara kladdig, ta hellre för lite mjöl än för mycket. Spara åtminstone 1dl till utbak
  10. Degen ska släppa lite från kanterna på bunken när man rör om (ex. fastna i vispen) men ändå kladda rejält.
  11. Låt jäsa i bunken under bakduk i ca. 30-40
  12. Ta ut och häll upp på mjölat bakbord (använd det sparade mjölet), arbeta in lite av mjölet och ev. mer om du behöver så att degen blir lättarbetad men FORTFARANDE hellre kladdig än inte
  13. Dela upp degen i 8 delar
  14. Nu kan du antingen rulla ihop varje bit till en boll och sen göra ett hål i mitten ELLER så följer du punkt 15-16 för ett faktiskt lite bättre resultat
  15. Lägg varje bit på det mjölade bakbordet och platta till eller kavla ut till ca. 0,5 i tjocklek, rulla ihop (se bild)
  16. Fäst ändarna på degen med varandra med hjälp av ”knogjärnsgrepp” (se bilden) (på det här sättet får du lite luft och utrymme i brödet för lättare utrymme att jäsa)
  17. Lägg bröden på bakplåtspappersklädd plåt
  18. Låt jäsa 1h minst men gärna 1,5-2 (om jag jäser den kortare tiden jäser jag dom i ugnen med ugnslampan på)
  19. Sätt på ugnen på 200 grader och koka upp vatten i en stor kastrull samtidigt
  20. När vattnet når kokpunkt, sänk värmen så att det precis slutar bubbla
  21. Lägg försiktigt ner varje jäst bagel i vattnet ett i taget och låt svälla i 20 sekunder, ta sedan upp (gärna med hålslev) och lägg tillbaka på bakplåtspapperet
  22. Strö på valfritt ”strössel” och ringla över olja
  23. Grädda mitt i ugnen i ca. 15minuter (kör gärna grillvärme eller höj temperaturen till 225 grader dom sista 5 minutrarna). Brödet ska bli gyllenbrunt.
  24. Ta ut och lägg på galler för att svalna
  25. Klart.