Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja MEN OBS! innehåller flera baljväxter (sojasläktingar)
Gott som tillbehör till kött men även som till ”american style”-frukost eller bara som det är till ris som en veganvariant av chili. Går även utmärkt att servera för sig själv med exempelvis lite nachos. Det går att variera makalöst med grönsakerna och med bönorna utifrån vad man har tillgång till tål, eller gillar smaken av. Tanken är iaf bönor med lite söt, salt, stark bas. I vårt hem har vi allergi mot sojabönan och därtill flera andra bönor men inte alla.
6-10 personer (beror lite på hur man tänkt att äta rätten)
Du behöver:
- 1 burk vita bönor (ca. 2,5 dl bönor)
- 1 burk kidneybönor (ca. 2,5 dl bönor)
- 1 burk svarta bönor (ca. 2,5 dl bönor)
- 1 stor gul lök
- 2 vitlöksklyfor
- 1 grön paprika (går förstås att välja färgen själv)
- 0,5-1dl lönnsirap eller mörk sirap
- 1 dl chilisås/ketchup -kan bytas ut vatten eller juice (ex . äppelmust)
- 2-3 msk vinäger
- 3 dl passerade eller krossade tomater -kan bytas ut mot skysås
- 2 tsk salt
- 1/2 tsk svartpeppar
- olja för stekning
- ev. lite färsk hackad chili
- ev. 200 g bacon (ungefär)
- (andra förslag på grönsaker är rivna morötter, selleri, aubergine, zucchini, sötpotatis etc att blanda i röran)
Gör så här:
- Finhacka lök och paprika
- Hetta upp en gryta och stek löken och paprikan i oljan tills det svettas (blir glansigt)
- Tillsätt vitlöken och snart därpå alla bönor (utan spad) och låt hettas upp lite i pannan under ett par minuter
- Tillsätt lönnsirap, chilisås/ketchup, vinäger, passerade/krossade tomater, salt, peppar och den eventuella chilin (finhackad)
- Koka upp och sänk värmen, låt grytan sjuda i ca. 30 min. Om vätskan kokar bort för mycket kan du tillsätta mera vatten. Grytan ska hållas krämig
- Du kan låta rätten bli färdig såhär i gryta/katrull eller så kan du faktiskt bara efter att ha blandat samman bönor och vätskorna hälla över allt i en ugnsfast form och köra in i ugnen på 175 grader i ca. 30-40 minuter
- Om du vill ha bacon i föredrar jag iaf att steka den knaprig först och sen bara strössla på i slutet, tillagar man i ugnen kan man även toppa bönröran med baconen råa och köra in i ugnen för yta