Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Du kan även skippa chokladen helt i kakan för en kaka med enbart smak av banan
Du behöver:
- 3,5 dl mjölblandning (ex. 1dl rismjöl, 1dl majsmjöl, 1,5dl majsstärkelse)
- 0,5 tsk xantangummi
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 2,5 dl socker
- 2dl bananpuré (ca. 2-3 mosade bananer beroende av storlek)
- 0,5 dl kokosmjölk eller vatten
- 0,5 dl olja eller smält mjölkfritt margarin/flytande margarin
- 2 msk kakao (går att skippa men då skippar du även vattnet nedan)
- 1msk vatten
- något att smöra och bröa en form med (ex olja och polenta eller olja och kakao)
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader
- Smöra och bröa en form, ca. 20×25 cm
- Blanda samman alla torra ingredienser förutom kakao
- Blanda alla våta ingredienser förutom den sista matskeden vattnet
- Rör samman den våta blandningen med den torra
- Häll ner 2/3 alternativt 3/4 av smeten i formen
- Blanda den överblivna smeten med kakao och vatten, klicka ut ovanpå den ljusa smeten som redan är i formen
- Dra lite i chokladklickarna med en kniv eller sked för att bre ut även på djupet i kakan
- Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter (om du valt en annan form med mer djup får du justera gräddningstiden), du kan sticka i kakan för att kontrollera gräddning. Kakan ska vara genomgräddad men ändå saftig.
- Låt svalna innan du skär upp och serverar