Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Du kan även skippa chokladen helt i kakan för en kaka med enbart smak av banan

Du behöver:

  • 3,5 dl mjölblandning (ex. 1dl rismjöl, 1dl majsmjöl, 1,5dl majsstärkelse)
  • 0,5 tsk xantangummi
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2,5 dl socker
  • 2dl bananpuré (ca. 2-3 mosade bananer beroende av storlek)
  • 0,5 dl kokosmjölk eller vatten
  • 0,5 dl olja eller smält mjölkfritt margarin/flytande margarin
  • 2 msk kakao (går att skippa men då skippar du även vattnet nedan)
  • 1msk vatten
  • något att smöra och bröa en form med (ex olja och polenta eller olja och kakao)

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 175 grader
  2. Smöra och bröa en form, ca. 20×25 cm
  3. Blanda samman alla torra ingredienser förutom kakao
  4. Blanda alla våta ingredienser förutom den sista matskeden vattnet
  5. Rör samman den våta blandningen med den torra
  6. Häll ner 2/3 alternativt 3/4 av smeten i formen
  7. Blanda den överblivna smeten med kakao och vatten, klicka ut ovanpå den ljusa smeten som redan är i formen
  8. Dra lite i chokladklickarna med en kniv eller sked för att bre ut även på djupet i kakan
  9. Grädda mitt i ugnen i ca 20 minuter (om du valt en annan form med mer djup får du justera gräddningstiden), du kan sticka i kakan för att kontrollera gräddning. Kakan ska vara genomgräddad men ändå saftig.
  10. Låt svalna innan du skär upp och serverar