Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Hos oss även fri från majs och ris.

Ett mjukt och sött bröd som är lika gott både som macka och som fika. Är sötad men sötningen går både att variera och att skippa. Bananbröd för mig har dock alltid varit just fika så på det här viset tycker jag den är godast.

Du behöver:

  • 3-4 bananer (3-3,5 dl mosad)
  • 3,5 dl mjöl (ex 2dl majsmjöl eller hirsmjöl, 1dl kokosmjöl, och 1/2 dl bovete eller majsstärkelse. Mjölblandningen går att variera men om du du byter ut kokos behöver du öka på totala mjölmängden en aning för kokos suger mer vätska än många andra mjöler)
  • 75 ml neutral olja eller smält mjölkfri margarin
  • 1/2 dl kokossocker, går även att byta mot honung, socker eller sirap eller att skippa (men tillsätt då ytterligare någon matsked vätska) -kokossockret ger brödet en lite kolalik smak
  • 1/2 dl kokosmjölk
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk bikarbonat
  • 1 tsk vinäger
  • Valfritt med smaksättning, ex kanel, kardemumma eller kakao (men minska då mängden mjöl med samma mängd som du tillsätter kakao -några matskedar)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Blanda samman alla torra ingredienser (förutom sockret) för sig
  3. Mosa bananerna fint och blanda samman med alla andra våta ingredienser (och sockret)
  4. Rör dom torra ingredienserna till dom våta och blanda ihop en homogen och kladdig smet
  5. Fyll smeten i en smörad och bröad eller bakplåtspappersklädd brödform
  6. Dekorera eventuellt med skivad banan
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 1h
  8. Ta ut och låt svalna innan du skär upp
  9. Servera som bröd eller som fikabröd