Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Grundreceptet på pastan i tomatsås är dessutom vegetarisk. Det här är alltså ett tips på en underbar allergivänlig rätt med bandpasta i en smakrik tomatsås, serveras valfritt med ex. ugnstekt lax, kyckling eller vegetariskt (med ex. stekt lök, svamp och zucchini). Jag serverar också toppad med vitlöksdressing.
Du behöver:
- Lasagneplattor av allergivänlig variant motsvarande mängd för 4 personer, har nämligen inte hittat bandpasta som passar oss och ville helt enkelt ha en snabb variant
- 2 tsk olja
- 400g krossade tomater, jag föredrar Polpa
- 1 dl kokosmjölk
- 1 kruka färsk oregano
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 tsk salt (gärna örtsalt)
- peppar
- 1 tsk vinäger
Gör så här:
- Koka upp vatten
- Lägg i lasagneplattorna en i taget så dom inte klibbar fast i varandra lika lätt, låt mjukas upp i vattnet bara så att dom är lätt böjliga -ta upp på fat, skölj ev. med lite kallt vatten och låt svalna aningens
- Förbered tomatsåsen genom att mixa samman tomaterna, vinäger, kokosmjölk, vitlök, salt och hälften av oreganon till en slät sås
- Koka upp och låt småputtra i ca. 15 minuter
- När lasagneplattorna svalnat så att du kan ta i dom, ta upp och skär i band
- Lägg tillbaka i kokvattnet med oljan och koka tills al dente
- När pastan är klar har tomatsåsen också puttrat klart, smaka av med peppar
- Häll av pastan och slunga den i tomatsåsen, blanda även i resten av oreganobladen
- Servera med ex. ugnsstekt lax, kyckling eller stekta vegetariska alternativ
- Smakar underbart att toppa med vitlökssås, förslagsvis DENNA majo smaksatt med vitlök och sist toppad med en riktigt god olivolja