Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Grundreceptet på pastan i tomatsås är dessutom vegetarisk. Det här är alltså ett tips på en underbar allergivänlig rätt med bandpasta i en smakrik tomatsås, serveras valfritt med ex. ugnstekt lax, kyckling eller vegetariskt (med ex. stekt lök, svamp och zucchini). Jag serverar också toppad med vitlöksdressing.

Du behöver:

  • Lasagneplattor av allergivänlig variant motsvarande mängd för 4 personer, har nämligen inte hittat bandpasta som passar oss och ville helt enkelt ha en snabb variant
  • 2 tsk olja
  • 400g krossade tomater, jag föredrar Polpa
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 kruka färsk oregano
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1/2 tsk salt (gärna örtsalt)
  • peppar
  • 1 tsk vinäger

Gör så här:

  1. Koka upp vatten
  2. Lägg i lasagneplattorna en i taget så dom inte klibbar fast i varandra lika lätt, låt mjukas upp i vattnet bara så att dom är lätt böjliga -ta upp på fat, skölj ev. med lite kallt vatten och låt svalna aningens
  3. Förbered tomatsåsen genom att mixa samman tomaterna, vinäger, kokosmjölk, vitlök, salt och hälften av oreganon till en slät sås
  4. Koka upp och låt småputtra i ca. 15 minuter
  5. När lasagneplattorna svalnat så att du kan ta i dom, ta upp och skär i band
  6. Lägg tillbaka i kokvattnet med oljan och koka tills al dente
  7. När pastan är klar har tomatsåsen också puttrat klart, smaka av med peppar
  8. Häll av pastan och slunga den i tomatsåsen, blanda även i resten av oreganobladen
  9. Servera med ex. ugnsstekt lax, kyckling eller stekta vegetariska alternativ
  10. Smakar underbart att toppa med vitlökssås, förslagsvis DENNA majo smaksatt med vitlök och sist toppad med en riktigt god olivolja