Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
BBQ-sås kan man variera en hel del, här är mitt standardrecept av den snabbare varianten. Välj valfri kryddning och hetta, valfria grönsaker och
Du behöver:
- 1 liten finhackad lök (gul-, röd-, silver-, schalotten etc, alla går bra)
- 1-2 vitlöksklyftor (idag blev det rökta vitlöksklyftor för lite extramycket röksmak)
- 2-3tsk paprikapulver (jag brukar alltid ha åtminstone hälften av en rökt variant)
- 4 svartpepparkorn
- 1tsk salt
- 1tsk fänkålsfrön
- 3msk finhackad selleri (går att utesluta)
- 1dl ketchup (går att byta mot krossade tomater men kräver lite mer syra, ev. sötma och lite längre koktid för fina smaker)
- 1dl chilisås (går att byta mot krossade tomater men kräver lite mer syra, ev. chilipulver eller chilipeppar och lite längre koktid för fina smaker)
- 2tsk vinäger
- 1/2dl sötning (rårörsocker, honung, socker)
- 1dl juice eller vatten (senast blev det 50/50 apelsinjuice och lingonjuice, ger lite mer karaktär -ananas brukar också passa fint)
- (har du några övermogna tomater så släng i lite finhackade sådana)
Gör så här:
- Mixa/mortla pressad vitlök med alla kryddor
- Blanda kryddpastan med alla andra ingredienser i en kastrull och koka upp
- Låt småputtra och reducera en aning
- Smaka av balansen av sälta, syra, sötma och tillsätt ev. mer av något av dom
- Ta av från plattan och sila (går även att behålla med bitar i men det föredrar inte jag)
- Låt svalna, kyl gärna till kall innan servering
Med färdig ketchup och chilisås tar uppkoket bara ca 10-15minuter, med krossade tomater eller tomatpuré kan det krävas upp emot någon timme för att smakerna verkligen ska komma fram