BBQ

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

BBQ-sås kan man variera en hel del, här är mitt standardrecept av den snabbare varianten. Välj valfri kryddning och hetta, valfria grönsaker och

Du behöver:

  1. 1 liten finhackad lök (gul-, röd-, silver-, schalotten etc, alla går bra)
  2. 1-2 vitlöksklyftor (idag blev det rökta vitlöksklyftor för lite extramycket röksmak)
  3. 2-3tsk paprikapulver (jag brukar alltid ha åtminstone hälften av en rökt variant)
  4. 4 svartpepparkorn
  5. 1tsk salt
  6. 1tsk fänkålsfrön
  7. 3msk finhackad selleri (går att utesluta)
  8. 1dl ketchup (går att byta mot krossade tomater men kräver lite mer syra, ev. sötma och lite längre koktid för fina smaker)
  9. 1dl chilisås (går att byta mot krossade tomater men kräver lite mer syra, ev. chilipulver eller chilipeppar och lite längre koktid för fina smaker)
  10. 2tsk vinäger
  11. 1/2dl sötning (rårörsocker, honung, socker)
  12. 1dl juice eller vatten (senast blev det 50/50 apelsinjuice och lingonjuice, ger lite mer karaktär -ananas brukar också passa fint)
  13. (har du några övermogna tomater så släng i lite finhackade sådana)

Gör så här:

  1. Mixa/mortla pressad vitlök med alla kryddor
  2. Blanda kryddpastan med alla andra ingredienser i en kastrull och koka upp
  3. Låt småputtra och reducera en aning
  4. Smaka av balansen av sälta, syra, sötma och tillsätt ev. mer av något av dom
  5. Ta av från plattan och sila (går även att behålla med bitar i men det föredrar inte jag)
  6. Låt svalna, kyl gärna till kall innan servering

Med färdig ketchup och chilisås tar uppkoket bara ca 10-15minuter, med krossade tomater eller tomatpuré kan det krävas upp emot någon timme för att smakerna verkligen ska komma fram