Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk.

En riktig Disney-paj. Spröd botten, mängder av fyllning och ett krispigt lock. Magiskt gott.

Du behöver:

Botten

  • 100 g mjölkfritt margarin, rumsvarmt
  • 0,75 dl socker
  • 3 dl mjölblandning (ex. 2 dl majsmjöl och 1 dl majsstärkelse
  • 3 krm xanthangummi
  • 1 tsk bakpulver

Fyllning

  • 8-10 dl valfria bär, ex blåbär, hallon, jordgubbar, körsbär eller blandade bär.
  • 1/2 dl socker, lite mer eller mindre beroende på val av bär.
  • 1/2 dl majsstärkelse (reder fyllningen och gör den stabil)

Lock

  • 75g mjölkfritt margarin
  • 1,5 dl mjölblandning (ex. 1 dl majsmjöl och 1/2 dl majsstärkelse)
  • 1 nypa salt
  • 1msk florsocker
  • 1/2 tsk xanthangummi (går att utesluta)
  • Olja eller valfri växtdryck att pensla locket med
  • någon matsked socker att strö på

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Blanda samman ingredienserna till degen till locket, arbeta samman, plasta in och kyl.
  3. Gör nu botten-degen. Bara blanda ihop ingredienserna till en kladdig deg. Tryck ut degen i en ugnsfast form (använd välmjölade händer om det kladdar för mycket).
  4. Rör samman alla ingredienser till fyllningen och fyll i skalet.
  5. Ta ut degen för locket, kavla ut på bakplåtspapper med plastfolie gärna mellan kavel och deg
  6. Ta bort foliet, med hjälp av bakplåtspapperet vänd över degen över pajformen, ta bort papperet och nyp ihop kanterna.
  7. Använd eventuell överbliven deg för dekorationer.
  8. Skär några lufthål med vass kniv.
  9. Pensla med olja eller växtdryck, strö på socker för krisp.
  10. Grädda mitt i ugnen i 30 minuter.
  11. Låt svalna en aning. Servera.