hamburgarebröd2

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Tveklöst bästa hamburgarebrödet. Går även att göra som korvbröd eller bara som frallor. Lite annorlunda förfarande vid bakningen, möjligen låter det aningens krångligt men det är betydligt enklare än vad det låter som. Oavsett väl värt den extra ansträngningen. Gör gärna brödet dagen innan eller låt det åtminstone svalna HELT innan du serverar. När några dagar gammalt och torrt kan man snabbt bara mikra, värma i ugn eller steka upp brödet för att återigen få en mjuk och luftig konsistens.

Du behöver:

Till degen:

  • 100g mjölkfritt margarin (neutral olja går också bra)
  • 25g jäst
  • 3dl vatten
  • 1msk Fiber husk/physilliumfröskal
  • 0,5dl ljus honung (sirap går också bra)
  • 1-2tsk salt
  • ca. 6-7dl glutenfri mjölblandning av önskad sort, går att variera massor (ex. 1-2dl rismjöl, 2dl majsmjöl, 1dl klibbrismjöl, 1dl bovetemjöl, 1dl majsstärkelse)
  • +mjöl till utbakning (ex. klibbrismjöl).

Ej till degen utan till kokning:

  • 1liter vatten
  • 2tsk bikarbonat

Topping:

  • Sesamfrön eller flingsalt (går att utesluta helt)

hamburgarebröd3hamburgarebröd

Gör så här:

  1. Värm vattnet för degen (3dl) till ca 37grader
  2. Rör ut jästen i vattnet
  3. Tillsätt salt och honung + fiberhusk
  4. Låt svälla i 10minuter
  5. Blanda samman mjölblandningen och tillsätt i vätskan
  6. Rör samman till en homogen deg (gärna med degkrokar på elvisp eller hushållsassistent)
  7. Tillsätt sist margarin eller olja och arbeta vidare tills väl sammanblandat
  8. Låt jäsa i 45minuter (går bra lite kortare men även längre)
  9. När färdigjäst, dela degen i 8 delar och rulla varje del till en jämn boll med hjälp av riktigt välmjölade händer (ha gärna mjöl på arbetsbänken också när du jobbar med degen)
  10. Lägg bollarna glest på bakplåtspappersklädd plåt och platta till försiktigt
  11. Låt jäsa i 20minuter medan du hettar ugnen till 200grader
  12. Koka upp vattnet för kokning (1liter)
  13. När ugnen är het, tillsätt bikarbonaten till det kokande vattnet och sänk temperaturen till sjudning
  14. Lägg försiktigt varje nu färdigjäst bulle i vattnet med ovansidan nedåt först och låt sjuda i ca 8-10sekunder innan du vänder och sjuder lika länge på andra sidan (gör max 2 åt gången så du hinner med vändningarna)
  15. Fiska upp  med hålslev och lägg åter på bakplåtspapperet
  16. Strö på flingsalt eller sesamfrön
  17. Grädda mitt i ugnen i 15-20minuter
  18. Låt svalna helt