Utan mjölk, ägg, gluten, soja bl.a.
Har allergianpassat en helt ”vanlig” belgisk chokladtårta (en tårta med mastiga chokladbottnar och fyllning samt topping av chokladspread) -finns lite olika varianter men min är som en belgisk chokladkaka men i tårtvariant
Förvånansvärt enkel att göra, kräver enkla och snabba förberedelser kvällen eller morgonen innan. Både smeten till själva kakan o spreaden tar bara 5minuter var att slänga ihop. Gräddningstiden sköter ju sig själv. När allt sen är svalnat och stelnat tar tårtan bara 5minuter att sätta samman.
SJUKT LYCKAT!
Chokladkakan:
- 3,5 dl mjöl (ex. 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl, 1,5dl majsstärkelse)
- 1tsk xanthangummi (doves farm)
- 2 1/2 dl socker
- 1 dl kakao
- 2 tsk bakpulver
- 1tsk bikarbonat
- 1 tsk salt
- 2,5 dl kokosmjölk (alternativt annan valfri växtmjölk)
- 100g mjölkfritt margarin / 1 dl flytande margarin (går att byta ut mot 1dl olja)
- 4 tsk honung
- 2tsk vinäger
- 2 tsk vaniljsocker
- 1/2 dl hackad mjölkfri choklad alternativt nibs eller ytterligare 1/2dl kakao
Exempel på dekoration
- hallon och riven mjölkfri vit choklad
- kakaopuder
- kokosflingor
- blandade frukter och bär
- florsockerpuder
- riven mjölkfri choklad
- av blandade sorter och i stora mängder
- salt kolasås
- Förslagsvis kan man bre spreaden betydligt slätare än vad jag har gjort för att göra en väldigt ”ren” och fin tårta, dekorera sen med måtta för lite ”stiligare” variant
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175grader
- Smörj och bröa en ugnsform med löstagbar botten (18-22cm i diameter) alternativt klä med bakplåtspapper (jag föredrar detta alternativ)
- Blanda alla torra ingredienser för sig
- Smält margarinet och blanda med dom andra våta ingredienserna
- Sikta i dom torra ingredienserna i vätskan 2 omgångar (hälften åt gången) och vänd ner med hjälp av slickepott eller slev (inte visp)
- Tillsätt sist den eventuella hackade chokladen
- Fyll formen, släta ut smeten
- Grädda mitt i ugnen i ca. 45 minuter (känn med sticka att kakan är färdiggräddad)
- Låt svalna helt innan du skär upp, skär i 2-3delar (jag föredrar 2 tjockare bottnar)
Chokladspread:
som en mjuk chokladtryffelspread
- 2dl kokosmjölk
- 2msk honung
- 2msk mjölkfri margarin
- 300g mjölkfri choklad
Gör så här:
- Hacka chokladen
- Koka upp kokosmjölk, margarin och honung
- Ta av plattan och rör i den hackade chokladen. Rör tills all choklad smält
- Kyl ner i kylskåp några timmar så att det stelnar (alternativt förbered kvällen innan)
Montering:
- Fyll spread mellan tårtbottnarna samt täck tårtan
- Dekorera
- Låt gärna stelna till i kylen ca 30min innan servering (men inget måste)