Gratäng på gulbetor och morot, serverat med köttbullar, lingonskysås och lingonsylt + sallad.
Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och potatis bl.a.
Potatisgratäng är en form av variation som jag kan sakna ibland. Och även om det här inte var menat att imitera smaken (och heller inte gör det) är det ändå en helt klart bra variation i den bl.a. mjölk, ägg, gluten, soja och POTATISFRIA kosten.
Du behöver:
- Gulbetor
- Morot
- Buljong
- Vitlök
- Lök
- Kokosmjölk
- Polenta
- Majsstärkelse
- Salt
- Peppar
- Timjan
- Olja
- ev. lite vatten
Gör så här:
- Skär tunna skivor av moroten och gulbetorna (ex. med mandolin)
- Lägg dom skivade grönsakerna i en kastrull och täck precis nätt och jämt med buljong
- Låt koka upp och sen sjuda tills grönsakerna börjat mjukna (ca 20min)
- Ta av från plattan och fiska upp grönsakerna med hålslev (spara buljongen)
- Skiva löken tunt
- Olja botten på en ugnsfast form
- Varva den redan kokta moroten och gulbetorna med lök, pressad vitlök och peppar i formen
- Smaka av buljongen, om den behöver kryddning i form av salt och peppar tillsätt detta nu
- Tillsätt också en del kokosmjölk samt aningens majsstärkelse (mängden beror på mängden mat som du gör men ca. 1tsk majsstärkelse och 2msk kokosmjölk per 2dl buljong)
- Häll vätskan i formen (över grönsakerna) -det ska nätt och jämt täcka grönsakerna
- Om vätskan inte räcker för att nästan precis täcka grönsakerna kan du fylla på med lite vatten.
- Strö på polenta (för skorpa) och timjan för kryddning
- Grädda i ugnen i 200grader i ca 15min
- Låt gärna svalna lite innan du serverar (jag föredrog t.o.m. att förbereda på kvällen för att servera nästa dag efter uppvärmning)
Tips! Du som tål kan förstås även använda potatis, och varför inte palsternacka och kålrot?!