saras3

Fritt från mjölk, ägg, gluten, nötter, mandel och soja bl.a.

Fick en förfrågan om att måtta upp recept på biscotti, så här kommer ett grundrecept

Du behöver:

  • 100-200g valfria frön/flingor/torkad frukt eller bär (eller mandel och nötter för dom som tål det) -här har jag använd 1dl solrosfrön, 1 dl torkade tranbär (som jag blött upp i tranbärsjuice och låtit svälla till russinkonsistens i och med att jag använde hemmatorkade tranbär och inte sådana mjuka sockrade som man köper på affären) samt 1dl kokosflakes
  • Valfri smaksättning, jag tog idag 1/2 pkt saffran, slängde även i 2-3krm bittermandelarom
  • 100g mjölkfritt margarin
  • 2dl kokosmjölk (eller annan växtdryck)
  • 2,5 dl socker
  • 5-6dl mjölblandning (jag börjar alltid med 5 och tillsätter ev. den sista decilitern lite i taget) -ex. på mjölblandning är 2dl majsmjöl, 2dl rismjöl, 1dl majsstärkelse -om mer behövs ta då enbart majsstärkelse
  • 2tsk bakpulver
  • 1tsk xanthangummi)

saras2

Gör så här:

  1. Smält margarinet och låt svalna (här tillsatte jag saffranet i margarinet när det fortfarande var varmt)
  2. Mixa samman det avsvalnade margarinet med kokosmjölken och sockret (här tillsatte jag också bittermandelaromen) -mixa hårt tills du får en lätt luftig vätska
  3. Blanda alla resterande torra ingredienser (förutom frön och smaksättning) -kom ihåg att börja med den mindre mängden mjöl
  4. Blanda samman dom torra ingredienserna med dom våta (det blir en kletig smet)
  5. Rör i smaksättning (frön/frukt/bär etc)
  6. Det smidigaste är att arbeta smeten/degen med slev eller slickepott, vänd runt
  7. Det ska bli en kladdig men ändå hanterbar deg, så om den efter någon minuts arbetande med slev är väldigt kladdig kan man tillsätta lite mer mjöl (jag tar majsstärkelse) lite i taget (inte mer än 1 dl efter dom mått jag använde ovan, men det beror ju på dina mjölsorter och din smaksättning (hur det absorberar vätska) MEN degen SKA vara något ”kladdig”
  8. När det går att vända runt degen något sådär och få den att lossna från bunkens kanter kan man hälla ut den på mjölat bakbord (jag använder majsstärkelse till detta också)
  9. Dela degen i 3 lika stora delar och rulla varje till cylinderform (blir 3st i längd av en ugnsplåt)
  10. Förflytta cylindrarna till bakplåtsklädd ugnsplåt och platta till dom lite lätt
  11. Grädda mitt i ugnen i 200grader i 20minuter, dom sista 5minutrarna kan man ha på grillvärme om man vill ha lite färg på ytan
  12. Ta ut och låt svalna någon minut
  13. Förflytta längderna försiktigt (med hjälp av stekspadar gör man det enklast) till skärbräda och skär upp på snedden medan fortfarande varma och mjuka
  14. Lägg tillbaka på plåten med skärytan uppåt
  15. Torka i ugnen på 100grader i ca 45minuter-1h (lite beroende på storlek)

saras4

Andra tips på smaksättning är:

  • apelsinskal
  • kardemumma
  • körsbär
  • likör (om man har någon som man tål, kanske då gärna en hemmagjord)
  • korinter