
Fritt från mjölk, ägg, gluten soja bl.a.
En blåbärsbulle som påminner om en inte alltför söt vetekaka (utan vete förstås) med innehåll av blåbär
Blir ca. 20st portionsbullar eller 3 st stora vilka delas i 6portioner var
Du behöver:
- 25g jäst för söta degar
- 3,5 dl vatten (eller valfri växtmjölk)
- 75g mjölkfritt margarin
- 1msk fiberhusk
- Ca. 5 mjölblandning (1dl rismjöl, 1dl majsmjöl, 2dl majsstärkelse och 1dl klibbrismjöl
- 1tsk xanthangummi
- 4msk socker
- 2msk sirap
- 1tsk salt
- 1-2dl färska blåbär (eller valfria andra bär/frukter). Jag använde nyplockade blåbär p.g.a. att frysta ofta tillför för mycket vätska till degen (ger inte likadant resultat)
Gör så här:
- Smält margarinet och blanda med vatten
- Se till att vätskan blir fingervarm och rör sen ut jästen i vätskan
- Tillsätt sirap i vätskan
- Blanda samman alla torra ingredienser väl
- Rör samman torra och våta ingredienser
- Arbeta gärna ihop den extremt kladdiga degen med degblandare eller degkrokar på elvisp tills helt homogen blandning
- Degen SKA vara VÄLDIGT lös o kladdig , mer som en smet än så länge. Ha tålamod, det kommer att svälla
- Täck över skålen och låt jäsa ca 30-40min
- Lägg all den kladdiga degen i spritspåse utan munstycke alternativt i en lite hårdare plastpåse som du klipper ett lite större hål i
- Spritsa ut bullarna på bakplåtsklädd ugnsplåt. Spritsa ut antingen styckbullar eller annan valfri form. Jag valde här att spritsa från mitten ut runt, runt i allt större cirklar för att få till en mer pizzalik flerportionsbulle. Du kan förstås också bara hälla ut smeten i en bakplåtsklädd långpanna eller i annan ugnsfast form (men glöm inte smörja formen innan med ex. olja OCH tänk på att om du gör i liten form och därmed får en tjock kaka kanske du måste anpassa gräddningstiden)
- Strö på lite rismjöl och ev. pärlsocker
- Lägg över plastfolie och bakduk över plåten och låt jäsa i ca 20min samtidigt som du sätter ugnen på 175grader
- Grädda mitt i ugnen i 15-20min.
- Låt svalna under bakduk.
- Pudra ev. på lite florsocker vid servering