blåbärsbulle1

Fritt från mjölk, ägg, gluten soja bl.a.

En blåbärsbulle som påminner om en inte alltför söt vetekaka (utan vete förstås) med innehåll av blåbär

Blir ca. 20st portionsbullar eller 3 st stora vilka delas i 6portioner var

Du behöver:

  • 25g jäst för söta degar
  • 3,5 dl vatten (eller valfri växtmjölk)
  • 75g mjölkfritt margarin
  • 1msk fiberhusk
  • Ca. 5 mjölblandning (1dl rismjöl, 1dl majsmjöl, 2dl majsstärkelse och 1dl klibbrismjöl
  • 1tsk xanthangummi
  • 4msk socker
  • 2msk sirap
  • 1tsk salt
  • 1-2dl färska blåbär (eller valfria andra bär/frukter). Jag använde nyplockade blåbär p.g.a. att frysta ofta tillför för mycket vätska till degen (ger inte likadant resultat)

blåbärsbulle2

Gör så här:

  1. Smält margarinet och blanda med vatten
  2. Se till att vätskan blir fingervarm och rör sen ut jästen i vätskan
  3. Tillsätt sirap i vätskan
  4. Blanda samman alla torra ingredienser väl
  5. Rör samman torra och våta ingredienser
  6. Arbeta gärna ihop den extremt kladdiga degen med degblandare eller degkrokar på elvisp tills helt homogen blandning
  7. Degen SKA vara VÄLDIGT lös o kladdig , mer som en smet än så länge. Ha tålamod, det kommer att svälla
  8. Täck över skålen och låt jäsa ca 30-40min
  9. Lägg all den kladdiga degen i spritspåse utan munstycke alternativt i en lite hårdare plastpåse som du klipper ett lite större hål i
  10. Spritsa ut bullarna på bakplåtsklädd ugnsplåt. Spritsa ut antingen styckbullar eller annan valfri form. Jag valde här att spritsa från mitten ut runt, runt i allt större cirklar för att få till en mer pizzalik flerportionsbulle. Du kan förstås också bara hälla ut smeten i en bakplåtsklädd långpanna eller i annan ugnsfast form (men glöm inte smörja formen innan med ex. olja OCH tänk på att om du gör i liten form och därmed får en tjock kaka kanske du måste anpassa gräddningstiden)
  11. Strö på lite rismjöl och ev. pärlsocker
  12. Lägg över plastfolie och bakduk över plåten och låt jäsa i ca 20min samtidigt som du sätter ugnen på 175grader
  13. Grädda mitt i ugnen i 15-20min.
  14. Låt svalna under bakduk.
  15. Pudra ev. på lite florsocker vid servering