Fritt från ägg, mjölk, gluten och soja bl.a.
Jag anpassar efter massa vanliga recept. Byter smör mot margarin. Använder hemmagjord buljong. Byter mjölsorter. O.s.v. Rivet äpple ibland. Hackad lök. Späck. Olika kryddning.
Ett exempel är:
- 5dl blod.
- 2dl buljong.
- 1,5dl äppelmust (ofiltrerad)
- 0,5dl sirap
- 0,5dl smält margarin
- 3,5 -4dl mjöl (ex. 1+1+1+0,5-1 av bovetemjöl, rismjöl, klibbrismjöl, majsstärkelse)
Kryddning:
- 1/3 tsk vardera av mald kryddpeppar o mald nejlika
- 1tsk mejram
- 1/2tsk mald ingefära
- 1/3tsk kanel
- 1/2msk salt
- 1/4tsk riven muskotnöt
- 1/2tsk lökpulver
Gör alltid på måfå och doftkänsla, man kan även steka lite av smeten o smaka av allteftersom.
Blanda buljong (kall) med juice och silat blod. Vispar samman med mjölet (jag gör i hushållsmaskin). Sen tillsätter man sirap och smält avsvalnad margarin och kryddor. Mixar vidare tills det är en slät men OBS! helt rinnande sörja. (har man i rivet äpple, hackad lök eller späck så tillsätter man det i slutet). Sen oljar jag en avlång brödform (1,5liter) och fyller upp den. Brukar bli ca 1-2cm från kanten. Täcker formen med aluminiumfolie och lägger den (går att göra dubbel eller trippel sats på en gång) på djup långpanna där jag fyller upp någon till några centimeter vatten för vattenbad. Kör in i ugnen i 175grader i ca 1h. Kollar med sticka om den är klar (stick i mitten av formen, till botten, och stickan ska komma ut helt ren). Låt svalna HELT, ställ gärna t.o.m i kylen över natten (men går bra några timmar också), innan du vänder ur formen och skär upp. Stek direkt eller frys in med bakplåtspapper mellan varje skiva i fryspåsar Ta bara ut några timmar innan, tina och stek.