Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

Här bjuder jag på receptet till en vegansk rätt som gick rakt upp på topplistan för mig. Väldigt barnvänlig mat dessutom. 1-åringen min ÄLSKADE det, slukade både sin portion och halva min. Du kan förstås lägga vilken gnocchi som helst i såsen (har några recept på bloggen) men den här kombinationen var otrolig. Gnocchin kan man enkelt förbereda i förväg. Går att förvara både i kyl och frys innan tillagning. Vi serverade rätten med vitlöksbröd, magiskt gott ??

sötchock

4-6 personer

Du behöver:

gnocchin

  • Ca 6 dl blomkålspuré (blir av ca 1 kg rå blomkål) -går även att byta mot annan grönsakspure
  • ca 3 dl majsstärkelse
  • 1 dl majsmjöl
  • 2 krm bakpulver (gör gnocchin ”lättare”)
  • 1 tsk örtsalt
  • 4 tsk fiberhusk 

såsen

  • 3 dl buljong (eller vatten och salt)
  • 2-2,5 dl soltorkad tomat, antingen inlagda (avrunna) eller torkade som du först lagt i blöt för att mjukna
  • 2 msk mjöl (ex hirsmjöl, majsstärkelse, bovetemjöl etc -för redning)
  • 4 dl kokosmjölk (ren asiatisk och tillsatsfri för bästa smak och konsistens)
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk äppelcidervinäger
  • Salt
  • Peppar
  • 1-1,5 kruka basilika

Gör så här:

  1. Börja med gnocchin, detta kan förberedas flera dagar i förväg i steg. Första steget är att dela blomkålen och koka den (använd även stocken) tills mjuk och sen sila
  2. Mixa blomkålen till puré med örtsaltet som smaksättning (här kan man stanna och antingen förvara i kyl eller frys för nästa steg om man vill)
  3. Annars fortsätter man. När purén är svalnad blandar man den med alla övriga ingredienser
  4. Likaså kan man pausa här och fortsätta en annan dag med att göra själva gnocchin
  5. Man gör alltså gnocchi med valfri form av smeten, jag föredrar här små runda bollar -enkelt och gott
  6. Det smidigaste är att lägga all smet i en spritspåse oh spritsa ut remsor med ca 1 cm diameter på mjölat bakplåtspapper eller bakbord (se länk med video från instagram nedan)
  7. Sen skär man bara små bitar av remsorna och rullar lätt till små bollar med mjölade händer, lägg på tallrik inför nästa moment (dessa går också att förvara i kyl eller frys inför tillagning vid annat tillfälle)
  8. När man tillagar gnocchin: Koka upp vatten, när det kokar -sänk värmen något så att det mest sjuder
  9. Lägg i gnocchi i kastrullen, lite i taget -Max så att botten täcks med ett lager åt gången, inte flera lager på varandra
  10. Låt gnocchin sjuda bara någon minut, rör om och lyft ut gnocchin när den svällt och blivit alldeles glansig (du kommer att se skillnaden) —låt gå hellre för kort än för lång stund (då kommer gnocchin brytas ner i vattnet)
  11. Fiska upp gnocchin och lägg på fat, upprepa tills all gnocchi tillagats
  12. Valfritt är att sen eventuellt att fräsa på gnocchin i en het panna med olja för lite yta (är inget måste men jag föredrar det)
  13. Nu gör du såsen. Mixa samman alla ingredienser men spara några basilikablad och soltorkade tomater för topping
  14. Koka upp såsen tills den reds av, smaka av med salt och peppar
  15. Lägg i gnocchin, toppa med basilika och soltorkad tomat
  16. Servera!
https://www.instagram.com/p/CKrf4p2nFmx/?igshid=evd3o7njts7t
se video om med tillverkningen på instagram