Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och tomat bl.a.

En klassisk fransk vinkokt köttgryta som vi allergianpassat. Eftersom att helt säkert vin är svårt att hitta så gör vi  det t.o.m. utan vin, men du kan förstås använda vin för än mer ”äkta” smak. Själv använder jag röda sura juicer för en väldigt bra imitation.

Du behöver:

  • 1 kg högrev av nöt (eller annat kött för grytbitar)
  • olja för stekning
  • 2 msk klibbrismjöl eller annat fint mjöl för redning
  • 3 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl stark (gärna outspädd) svartvinbärs- eller lingon/tranbärsjuice ELLER rött vin
  • 3 dl buljong
  • 2 tsk vinäger
  • vatten
  • 1 lagerblad
  • 1/3 kruka ( 1-cm-i-diameter-tjock knippe) färsk timjan + steksnöre
  • 8-10 st små steklökar
  • 1-2 nävar minichampinjoner eller samma mängd champinjoner i bitar
  • 100 -150 g bacon
  • 3 st normalstora morötter
  • salt
  • peppar

Gör så här:

  1. Putsa och skär köttet i grytstora bitar
  2. Hetta upp olja i en gryta och fräs på köttet för yta
  3. Salta och peppra
  4. Tillsätt baconen som du skurit i småbitar
  5. Tillsätt även schalottenlöken och vitlöken som du också skivat
  6. Rör om och låt allt brynas en aning
  7. Tillsätt mjölet och rör om
  8. Tillsätt morötter (som du skalat och skivat i ca 1 cm-tjocka skivor)
  9. Häll i buljongen, vinägern och juicen (vinet) samt ytterligare ev. vatten för att täcka alla grönsaker och allt kött
  10. Koka upp och skumma av
  11. Tillsätt lagerblad och även  timjan som du knutit till ett knippe med hjälp av steksnöre
  12. Sänk värmen och låt småputtra i ca. 2 h eller tills köttet är mört (beror en del på köttkvalitet)
  13. Svampen och steklöken kan du tillsätta när det är ca 30 min kvar
  14. Tillsätt eventuellt mer vatten om det behövs
  15. Smaka av med ev. mer salt och peppar