Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Allergianpassning och smakanpassning utifrån våra behov och preferenser på en köttgryta som jag själv serverats en gång. Mitt eget val dock att servera nu med en fänkåls- och gurksallad och vitlökssås, jag tycker smakerna gifte sig oerhört väl.

Köttgrytan

Du behöver:

  • 500 g fläskfilé
  • 1 stor gul lök
  • 3 stora morötter
  • 1 stor paprika av valfri färg
  • 2 lagerblad
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 kruka basilika
  • 400g passerade tomater, förslagsvis POLPAS märke -tveklöst godast anser jag och dessutom rent innehåll
  • vatten/köttbuljong
  • salt
  • peppar
  • 2 msk paprikapulver
  • 1 dl chilisås
  • Olja för stekning

Gör så här:

  1. Putsa köttet och skär först tjocka skivor och sen lagom stora munsbitar ur skivorna
  2. Salta och peppra och fräs för yta i olja i het gryta
  3. Tillsätt hackad lök och grova bitar av skalad morot
  4. Tillsätt lagerblad, pressad vitlök, paprikapulver och chilisåsen och låt fräsa på lite
  5. Tillsätt krossade tomater och buljong/vatten (men kom ihåg att salta mer sen om du väljer vatten) så att alla ingredienser täcks helt
  6. Tillsätt också halva krukan basilika och låt koka upp
  7. Sänk sen temperaturen och låt småputtra under lock i ca 1 h tills köttet är alldeles mört och fint
  8. Smaka av med salt och peppar och vänd sist ner resten av basilikan, hackad

Fänkåls- och gurksallad

  1. Följ recept för valfri pizzasallad men byt ut vitkålen mot tunt skivad fänkål.
  2. Jag gör min sallad med fänkål, vinäger/ättika, socker/honung, olja, salt och peppar -ett receptförslag på pizzasallad kommer HÄR
  3. När du är klar med fänkålssalladen som dessutom gärna fått dra till sig lite så blandar du ner tunna halvor av skalad gurka.

Servera köttgrytan med ris/potatis/hirs/quinoa, fänkåls- och gurksalladen och gärna en vitlökssås, ex. majonnäs enligt detta eller detta recept smaksatt med vitlök