Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Du behöver:
- 25g jäst
- 3 dl vatten
- 2dl apelsinjuice (eller mera vatten)
- 2dl kaffe (jag tar koffeinfritt) (eller mera vatten)
- 2 msk olja eller mjölkfritt smält margarin
- 2msk sötning (ex. sirap eller honung)
- 3msk krossade linfrön (eller chiafrön)
- 2dl boveteflingor (eller andra flingor)
- 1/2dl fiberhusk
- 1dl nyponskalsmjöl (eller byt mot annat mjöl)
- 4dl mjölblandning (ex. 2dl bovetemjöl, 1dl majsmjöl och 1 dl rismjöl)
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk mortlad anis
- rivet skal från 1apelsin
Gör så här:
- Blanda alla vätskor och värm upp till fingervarmt
- Rör ut jästen i vätskan
- Tillsätt fettet och sötningen
- Blanda alla torra ingredienser (spara boveteflingorna) och tillsätt i vätskan
- Använd nu degkrokar på elvisp eller på hushållsassistent för att arbeta ihop degen hårt under några minuter (medans den sväller) tills det börjar bli en deg
- Tillsätt sist boveteflingorna och apelsinskalen och se bara till att degen precis blandar sig
- Använd oljad sked/slev för att sleva upp av den kladdiga degen, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och forma till frallor
- Låt frallorna jäsa i 1-2h (1h räcker men 2h ger bättre resultat)
- Strö ev. på mjöl, flingor och/eller finriven apelsinskal över frallorna
- Grädda mitt i ugnen på 225grader i 20-25minuter beroende av storlek
- Låt svalna
- Ät
Tips! Vill du ha lite hårdare skorpa på brödet kan du istället ha ugnen uppvärmd till 250 grader och så sprutar du in lite vatten i ugnen precis när du stoppar in brödet, stäng luckan, sänk temperaturen till 225grader och grädda enligt anvisning.