Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Du behöver:

  • 25g jäst
  • 3 dl vatten
  • 2dl apelsinjuice (eller mera vatten)
  • 2dl kaffe (jag tar koffeinfritt) (eller mera vatten)
  • 2 msk olja eller mjölkfritt smält margarin
  • 2msk sötning (ex. sirap eller honung)
  • 3msk krossade linfrön (eller chiafrön)
  • 2dl boveteflingor (eller andra flingor)
  • 1/2dl fiberhusk
  • 1dl nyponskalsmjöl (eller byt mot annat mjöl)
  • 4dl mjölblandning (ex. 2dl bovetemjöl, 1dl majsmjöl och 1 dl rismjöl)
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk mortlad anis
  • rivet skal från 1apelsin

Gör så här:

  1. Blanda alla vätskor och värm upp till fingervarmt
  2. Rör ut jästen i vätskan
  3. Tillsätt fettet och sötningen
  4. Blanda alla torra ingredienser (spara boveteflingorna) och tillsätt i vätskan
  5. Använd nu degkrokar på elvisp eller på hushållsassistent för att arbeta ihop degen hårt under några minuter (medans den sväller) tills det börjar bli en deg
  6. Tillsätt sist boveteflingorna och apelsinskalen och se bara till att degen precis blandar sig
  7. Använd oljad sked/slev för att sleva upp av den kladdiga degen, lägg på bakplåtspappersklädd plåt och forma till frallor
  8. Låt frallorna jäsa i 1-2h (1h räcker men 2h ger bättre resultat)
  9. Strö ev. på mjöl, flingor och/eller finriven apelsinskal över frallorna
  10. Grädda mitt i ugnen på 225grader i 20-25minuter beroende av storlek
  11. Låt svalna
  12. Ät

Tips! Vill du ha lite hårdare skorpa på brödet kan du istället ha ugnen uppvärmd till 250 grader och så sprutar du in lite vatten i ugnen precis när du stoppar in brödet, stäng luckan, sänk temperaturen till 225grader och grädda enligt anvisning.