Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, majs och ris bl.a.
Enkla spröda kex som påminner om digestive. Enbart bovete som mjöl. Utan bindningsmedel så som xanthan och fiberhusk. Receptet är både väldigt enkelt och går snabbt att göra. Perfekt bakning även med små barn.
Du behöver:
- 2 dl bovetemjöl
- 1 dl boveteflingor
- 1 tsk bakpulver
- 1/3 tsk bikarbonat
- 1 tsk kanel, kardemumma, ingefära eller annan smaksättning (eller skippa)
- 1 tsk salt (kan uteslutas, ex. för barn)
- 100 g mjölkfritt margarin (rumstemperatur)
- ev 1 msk socker (gärna farinsocker) men går att skippa
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Blanda samman alla torra ingredienser
- Nyp i margarinet och arbeta ihop till en smidig deg
- Kavla ut degen mellan 2 bakplåtspapper eller mellan plastfolie, kavla till ca 3 mm i tjocklek (kakorna blir nämligen väldigt spröda och behöver därför lite tjocklek)
- Stansa kakor och lyft försiktigt (gärna med hjälp av stekspade) över dom på bakplåtsklädd ugnsplåt
- Nagga på valfritt vis
- Grädda mitt i ugnen i ca. 12 minuter
- Låt svalna