Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a
Ett underbart enkelt tunt knäcke med bovete som enda mjölsorten. Smaken påminner helt ärligt och konstigt nog lite om sk. finn crisp. Något tidskrävande i och med lång jäsning och gräddningstid men svårighetsgraden är låg o brödet sköter sig själv vid jäsning o gräddning.
1 plåt
Du behöver:
- 3 dl vatten
- 25 g jäst
- 2,5 dl bovetemjöl
- 1 dl boveteflingor
- 1 tsk salt
- 1 msk fiberhusk
- 0,5 dl fibrexflingor
- 1/2 tsk bakpulver
- lite flingsalt eller torkade örter att strö över
Gör så här:
- Värm vattnet till fingervarmt och rör ut jästen så att den löses upp helt.
- Blanda samman alla torra ingredienser och häll i, rör om med slev tills det blir en homogen blandning -en lös deg.
- Låt jäsa 2h (men helt ärligt har jag även helt glömt bort den och låtit jäsa 4-5 h också)
- Kavla ut degen på bakplåtspapper, använd plastfolie ovanpå som skydd för kaveln så att den inte fastnar eftersom att degen är riktigt kladdig
- Kavla riktigt tunt, det ska täcka bakplåtspapperet
- Nagga eller kör över med kruskavel men använd gärna foliet fortfarande
- Ta bort foliet
- Strö över lite flingsalt och eventuella örter/kryddor (ex. kummin)
- Du kan även skåra för brödskivorna för att lättare kunna bryta ut sen
- Grädda mitt i ugn på 200 grader i 15-20 minuter och sedan längst ned ytterligare lika länge (20 min) så att knäckebröden blir hårda men inte brända.
- Sist stänger du av ugnen och låter brödet gå ytterligare tills krispigt, det beror lite på ugn så man får känna och titta till dem lite då och då eller bara låta kallna i ugnen.
- Låt kallna, dela.
- Njut!