Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a
Ett lättbakat och gott bovetebröd helt utan andra mjölsorter. Perfekt om man också ska undvika ex majs och ris.
2 limpor
Du behöver:
- 50 g jäst, fingervarmt (varmare för torrjäst)
- 1 liter vatten
- 12-13 dl bovetemjöl
- 2 tsk salt
- 1 dl fiberhusk
- 2 tsk xanthangummi
- 2 tsk bakpulver
- 3 msk sirap (eller honung) eller skippa
- 2 msk olja (ex olivolja)
- 1 dl sylt/puré (gärna helt utan socker) av valfria bär (ex. röda vinbär, lingon, tranbär eller blåbär)
- Lite bovetemjöl för utbak
Gör så här:
- Lös upp jästen i en liten del av vätskan (obs. temperaturen!)
- Blanda i resten av vätskan, salt, sirap och olja
- Tillsätt nu alla torra ingredienser och arbeta ihop till en jämn men fortfarande kladdig deg (gärna med hjälp av degkrokar på hushållsassisten)
- Vänd sist ner sylten
- Låt jäsa i 1 h under bakduk
- När färdigjäst, häll ut på mjölat bakbord och dela med kniv i 2 delar
- Vända nu bara runt degen i mjöl och forma FÖRSIKTIGT en limpa (knåda inte degen)
- Lägg limporna i varsin brödform som du antingen klätt i bakplåtspapper eller smörat/bröat (om du inte använder non-stick silikonformar för då skippar du momentet)
- Låt jäsa i formarna i 30 minuter medan du värmer ugnen till 200 grader
- När färdigjäst, skåra ytan med en vass kniv
- Grädda mitt i ugnen i ca 45-50 minuter
- Ta ut och låt svalna HELT innan du skär upp (jag föredrar ofta att göra på kvällen och äta till frukost)