Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a

Ett lättbakat och gott bovetebröd helt utan andra mjölsorter. Perfekt om man också ska undvika ex majs och ris.

2 limpor

Du behöver:

  • 50 g jäst, fingervarmt (varmare för torrjäst)
  • 1 liter vatten
  • 12-13 dl bovetemjöl
  • 2 tsk salt
  • 1 dl fiberhusk
  • 2 tsk xanthangummi
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 msk sirap (eller honung) eller skippa
  • 2 msk olja (ex olivolja)
  • 1 dl sylt/puré (gärna helt utan socker) av valfria bär (ex. röda vinbär, lingon, tranbär eller blåbär)
  • Lite bovetemjöl för utbak

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i en liten del av vätskan (obs. temperaturen!)
  2. Blanda i resten av vätskan, salt, sirap och  olja
  3. Tillsätt nu alla torra ingredienser och arbeta ihop till en jämn men fortfarande kladdig deg (gärna med hjälp av degkrokar på hushållsassisten)
  4. Vänd sist ner sylten
  5. Låt jäsa i 1 h under bakduk
  6. När färdigjäst, häll ut på mjölat bakbord och dela med kniv i 2 delar
  7. Vända nu bara runt degen i mjöl och forma FÖRSIKTIGT en limpa (knåda inte degen)
  8. Lägg limporna i varsin brödform som du antingen klätt i bakplåtspapper eller smörat/bröat (om du inte använder non-stick silikonformar för då skippar du momentet)
  9. Låt jäsa i formarna i 30 minuter medan du värmer ugnen till 200 grader
  10. När färdigjäst, skåra ytan med en vass kniv
  11. Grädda mitt i ugnen i ca 45-50 minuter
  12. Ta ut och låt svalna HELT innan du skär upp (jag föredrar ofta att göra på kvällen och äta till frukost)