Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja, nötter och mandlar. Veganskt.

Julklassikern brända mandlar är väl för god?! Den går även att göra med olika nötter för variation . Vi tål dock inga, så här kommer vår variant. Faktiskt minst lika god. Dessutom så enkel att göra.

Du behöver:

  • 200g solroskärnor eller andra likvärdiga frön
  • 2 dl socker
  • 1 dl vatten
  • ett par nypor salt

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser förutom salt i en nonstick panna eller kastrull.
  2. Hetta upp till hög värme och rör om ständigt, gärna med träslev. Först kommer sockret smälta tillsammans med vattnet och fröna kommer att bada i en sockerlösning. Sen kommer vattnet att koka bort och fröna kommer att bli allt torrare och torrare. Till slut kommer det våta sockret att återigen torka och lägga sig som ett ljust sockerlagen på fröna, det är INTE klart ännu. Fortsätt. Nästa steg är att sockret börjar brännas, det smälter igen och fröna kommer att klumpa ihop sig mer och mer och bli alldeles gyllene på ytan av detta smälta, brända sockret. NU är det klart.
  3. Häll av fröna i en värmetålig skål eller form, salta och låt svalna.
  4. När fröna och det smälta sockret svalnat kommer dom att stelna till en endaste stor frökaka med ett bränt sockerlager. Bryt bitar av kakan och servera. Supergott som det är, eller att toppa någon dessert med. Även goda att doppa i socker eller att blanda i någon annan godistillverkning, ex i Rockyroad istället för nötter.