Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja

Men väldigt krämig, gräddig och smakrik soppa av antingen blomkål eller broccoli med en ostig touch. Inspiration ur min underbara bechamelsås som bas

Du behöver:

  • 500 g broccoli eller blomkål (färsk)
  • 1 gul lök
  • olja för stekning
  • 7 dl vatten
  • 3 dl kokosmjölk
  • 2 msk mjölkfritt margarin
  • 2-3 msk mjöl för redning (förslagsvis klibbrismjöl eller bovetemjöl) + lika många msk vatten
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 3-4 msk b-jäst
  • riven muskotnöt, minst ca 2 krm
  • svartpeppar

Gör så här:

  1. Finhacka löken och fräs den i olja i het gryta/kastrull tills glansig
  2. Tillsätt och vispa samman alla övriga ingredienser förutom broccoli/blomkål och  redningen
  3. Koka upp och tillsätt broccolin/blomkål i små buketter, sänk temperaturen och låt småputtra tills broccolin/blomkålen mjuknat
  4. Mixa slät
  5. Smaka av med kryddning. Mycket muskot föredrar jag.
  6. Red av till önskad konsistens
  7. Servera eventuellt toppad med ångkokta eller råstekta små broccoli- eller blomkålsbuketter och ringlad olivolja och lite valfria örter. En brödbit till skadar inte heller