Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Nu fick jag till ett riktigt enkelt och lyckat recept. Limpa/frallor/baguetter -allt ur samma deg. Mjuk eller hård/krispig skorpa, luftigt och mjukt inre. Saftigt och gott. Håller sig mjuk i flera dagar utan att frysas.
Du behöver:
- 1 liter vatten
- 25 jäst
- 1/2 dl olja
- 3 msk fiberhusk
- 1 dl fibrexflingor
- 1 msk salt
- ca. 11 dl mjölblandning (ex. 2 dl majsmjöl, 2 dl rismjöl, 2 dl bovetemjöl, 2 dl klibbrismjöl, 3 dl majsstärkelse -ju fler mjöler du kan kombinera desto bättre men åtminstone 1 mjöl och 1 stärkelse)
- 2 tsk xanthangummi
- 2 tsk bakpulver
- eventuellt valfri kryddning (exempelvis 1/2 tsk muskotnöt eller upp till 1 msk brödkryddor)
- aningens mjöl för utbakning
Gör så här:
- Smula jästen i en bunke
- Blanda med 37-gradigt vatten och rör tills jästen lösts upp
- Tillsätt olja, fiberhusk, salt, fibrex och eventuella kryddor
- Arbeta vätskan hårt med degkrokar, låt även svälla några minuter för att få en ”slemmig” konsistens
- Blanda samman mjöl, xanthan och bakpulver och tillsätt till vätskan
- Arbeta degen hårt några minuter. Återigen gärna med degkrokar på degblandare eller elvisp för att bespara musklerna 😉
- Låt jäsa 1 h under bakduk
- Häll ut på välmjölat bakbord. Dela degen till valfria storlekar(ex. 2 limpor, 4 långa baguetter, 8 korta baguetter, 16 frallor, 24 korvbröd -har måttat)
- Arbeta varje degbit minimalt, arbeta snabbt till önskad form med välmjölade händer
- Lägg på bakplåtsklädd plåt
- Låt återigen jäsa 1 h under bakduk
- Sätt ugnen på 200 grader
- Grädda mitt i ugnen ca. 25 minuter för frallor/baguetter/korvbröd och 45 minuter för limpa
- Om du önskar hård skorpa sprutar du in lite vatten i ugnen när du stoppar in brödet, och låter sedan brödet vila/kallna på öppet på galler när du tagit ut det
- Om du önskar mjuk skorpa gräddar du det som vanligt och låter vila på plåten under bakduk när färdigt