Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Nu fick jag till ett riktigt enkelt och lyckat recept. Limpa/frallor/baguetter -allt ur samma deg. Mjuk eller hård/krispig skorpa, luftigt och mjukt inre. Saftigt och gott. Håller sig mjuk i flera dagar utan att frysas.

Du behöver:

  • 1 liter vatten
  • 25 jäst
  • 1/2 dl olja
  • 3 msk fiberhusk
  • 1 dl fibrexflingor
  • 1 msk salt
  • ca. 11 dl mjölblandning (ex. 2 dl majsmjöl, 2 dl rismjöl, 2 dl bovetemjöl, 2 dl klibbrismjöl, 3 dl majsstärkelse -ju fler mjöler du kan kombinera desto bättre men åtminstone 1 mjöl och 1 stärkelse)
  • 2 tsk xanthangummi
  • 2 tsk bakpulver
  • eventuellt valfri kryddning (exempelvis 1/2 tsk muskotnöt eller upp till 1 msk brödkryddor)
  • aningens mjöl för utbakning

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke
  2. Blanda med 37-gradigt vatten och rör tills jästen lösts upp
  3. Tillsätt olja, fiberhusk, salt, fibrex och eventuella kryddor
  4. Arbeta vätskan hårt med degkrokar, låt även svälla några minuter för att få en ”slemmig” konsistens
  5. Blanda samman mjöl, xanthan och bakpulver och tillsätt till vätskan
  6. Arbeta degen hårt några minuter. Återigen gärna med degkrokar på degblandare eller elvisp för att bespara musklerna 😉
  7. Låt jäsa 1 h under bakduk
  8. Häll ut på välmjölat bakbord. Dela degen till valfria storlekar(ex. 2 limpor, 4 långa baguetter, 8 korta baguetter, 16 frallor, 24 korvbröd -har måttat)
  9. Arbeta varje degbit minimalt, arbeta snabbt till önskad form med välmjölade händer
  10. Lägg på bakplåtsklädd plåt
  11. Låt återigen jäsa 1 h under bakduk
  12. Sätt ugnen på 200 grader
  13. Grädda mitt i ugnen ca. 25 minuter för frallor/baguetter/korvbröd och 45 minuter för limpa
  14. Om du önskar hård skorpa sprutar du in lite vatten i ugnen när du stoppar in brödet, och låter sedan brödet vila/kallna på öppet på galler när du tagit  ut det
  15. Om du önskar mjuk skorpa gräddar du det som vanligt och låter vila på plåten under bakduk när färdigt