Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

Tjusiga mördegskakor med färg

Du behöver:

  • 200g mjölkfritt margarin, bredbart (jag använder Floras) och rumsvarmt
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 5 dl mjölblandning (1,5 dl vardera av majsmjöl och hirsmjöl/rismjöl + 2 dl majsstärkelse)
  • 1 tsk xanthangummi
  • 1 tsk bakpulver
  • Kokosmjölk eller valfri växtdryck att pensla med
  • strösocker eller strössel att toppa med
  • karamellfärg eller naturliga färger från frukt/grönt för att färga sockret med

Gör så här:

  1. Färga sockret först, lägg socker i en plastpåse eller bunke och tillsätt lite karamellfärg eller annan önskad färg på kanten. Förslut och skaka/rör om tills sockret färgats till önskad färg -lägg ut på tallrik för att torka
  2. Gör degen, bara blanda ihop samtliga ingredienser och arbeta till en smidig deg. Ifall degen skulle vara för torr (kan skilja sig lite från mjöl till mjöl beroende av sort och fabrikat), tillsätt 1 tsk vatten i taget tills smidig deg.
  3. Plasta in degen och kyl medan du hettar upp ugnen till 175 grader
  4. Kavla ut direkt på bakplåtspappersklädd plåt, ha gärna plastfolie mellan degen och kaveln så att det inte fastnar
  5. Kavla inte för tunt utan gärna ca 5-7 mm i tjocklek
  6. Stansa ut kakor (valfri form)
  7. Pensla kakorna med växtdryck och vänd den penslade sidan i det färgade sockret innan du lägger kakorna tillbaka på bakplåtspapperet
  8. Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter
  9. Ta ut och låt svalna. Klart!