brytbröd

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Ca 15-20bröd

Du behöver:

  • 50 g jäst
  • 5dl vatten
  • 2tsk salt
  • 2msk sötning (ex. honung eller sirap)
  • 2msk olja
  • 1dl melonkärnor (eller solrosfrön alternativt andra valfria frön)
  • 1dl boveteflingor (eller hirsflingor)
  • 8dl mjölblandning (ex. 3dl majsmjöl, 3dl rismjöl, 1dl bovetemjöl och 1dl majsstärkelse)
  • 2tsk xanthangummi
  • 1msk fiberhusk
  • 1 stor finriven morot
  • 3msk mjölkfritt margarin
  • Ex. margarin, sirapsvatten, vatten, juice eller växtdryck för pensling
  • Valfritt om något önskas att strös på brödet (ex. vallmofrön, sesamfrön, boveteflingor, flingsalt)

Gör så här:

  1. Blanda samman mjölet med xanthangummi och fiberhusk
  2. Värm upp vattnet till 37grader
  3. Smula i jästen och rör ut i vätskan
  4. Tillsätt sötning, olja, moroten och salt
  5. Rör ner frön och flingor
  6. Rör sen dom resterande torra ingredienser från punkt 1.
  7. Sist tillsätter du margarinet
  8. Arbeta ihop degen ordentligt men den ska fortfarande vara kladdig
  9. Låt jäsa i 1h
  10. Häll ut degen på mjölat bakbord och arbeta lätt tills smidig
  11. Dela i 2 och rulla ut till 2 längder
  12. Nu kan man antingen dela varje rulle i 8-10 delar och rulla varje del till bullar som gräddas var för sig eller tätt inpå varandra (så dom jäser samman) ELLER så kan man rulla längder, lägga på bakplåtspapper och skära NÄSTAN igenom i 8-10bitar (så att dom fortfarande sitter ihop lite längst ner), tvinna eller lägg längderna inpå varandra.
  13. Låt jäsa på nytt på bakplåtspappersklädd ugnsplåt i 30min
  14. Värm ugnen till 225grader
  15. När färdigjäst, pensla och strö på valfritt alternativ
  16. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20minuter
  17. Låt svalna under bakduk
  18. Servera som den är så får  man själv bryta av sin fralla

brytbröd2