Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a
Många moment och allt från grunden men egentligen så enkelt som bulle och vaniljkräm. Receptet med ursprung i universaldeg och vaniljkräm/Crème brûlée. Inte så svårt som det kan se ut med momenten.
Degen
- 75 g mjölkfritt margarin (jag använder Floras bredbara
- 2,5 dl vätska (vatten eller växtdryck)
- 25 g jäst för söta degar
- 1 msk fiberhusk
- 1/2 dl sirap
- 1/2 dl socker
- 1/2 dl kokosmjölk
- 1/2 tsk salt
- 2 tsk vaniljsocker
- 1/2-1 tsk mald kardemumma
- 6-7 dl mjöl (exempelvis 2 dl majsmjöl, 2 dl majsstärkelse, 2 dl rismjöl och 1 dl klibbrismjöl ELLER exempelvis 3 dl hirsmjöl, 2 dl bovetemjöl och knappt 1 dl kokosmjöl -mindre då kokos suger upp mer vätska)
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk xanthan
Fyllningen
- 75g mjölkfritt margarin (återigen Floras bredbara)
- 5 msk florsocker (Eller strösocker)
- kanel efter smak
Vaniljkrämen
- 2 dl kokosgrädde (Garants lila)
- 1/2 dl socker
- 1-2 nypor gurkmeja (För färg)
- 1 msk mjöl (ex majsstärkelse eller hirsmjöl)
- 1 nypa salt
- 1 tsk vaniljessens
- Olja eller margarin att smöra form med och smält margarin att pendla bullen med.
- Pärlsocker och glasyr (1 dl florsocker + knappt 1 msk vatten) att toppa med
Gör så här:
- Börja med degen.
- smält margarin och blanda i vätskan. Se till att degvätskan blir fingervarm.
- Då kan du smula i jästen
- Tillsätt Fiberhusk och låt svälla 5 minuter
- Tillsätt sirap, socker, salt, vaniljsocker, kardemumma, bakpulver, xanthan och kokosmjölk och vispa samman
- Blanda samman mjölblandningen och tillsätt lite i taget till degen, du kan gärna spara lite till utbak -degen får gärna vara lite kladdig
- Arbeta degen rejält med degblandare om du har en
- Låt jäsa 1 h
- Under tiden kan du röra samman margarin och florsocker till fyllningen
- När degen jäst färdigt, häll ut på mjölat bakbord och dela i 8-10 delar
- Gör varje bulle var för sig enligt bilden. Fyllning och kanel i innan dom rullas ihop och lägg lite glest i en smörad form (jag oljar med rapsolja) på ca 24 cm i omkrets och löstagbar kant
- Jäs på nytt i 30 minuter,
- Medan bullarna jäser vispar du samman ingredienser till vaniljkrämen och kokar upp tills den tjocknar, ta av och låt svalna
- Sätt ugnen på 225 grader
- När bullarna jäst klart öppnar man upp ett hål i mitten på varje bulle och fyller i vaniljkräm
- Pensla hela bullen med smält margarin och strö på pärlsocker
- Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter
- Ta ut och låt svalna en aning innan du häller över glasyren