Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a

Många moment och allt från grunden men egentligen så enkelt som bulle och vaniljkräm. Receptet med ursprung i universaldeg och vaniljkräm/Crème brûlée. Inte så svårt som det kan se ut med momenten.

Degen

  • 75 g mjölkfritt margarin (jag använder Floras bredbara
  • 2,5 dl vätska (vatten eller växtdryck)
  • 25 g jäst för söta degar
  • 1 msk fiberhusk
  • 1/2 dl sirap
  • 1/2 dl socker
  • 1/2 dl kokosmjölk
  • 1/2 tsk salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1/2-1 tsk mald kardemumma
  • 6-7 dl mjöl (exempelvis 2 dl majsmjöl, 2 dl majsstärkelse, 2 dl rismjöl och 1 dl klibbrismjöl ELLER exempelvis 3 dl hirsmjöl, 2 dl bovetemjöl och knappt 1 dl kokosmjöl -mindre då kokos suger upp mer vätska)
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk xanthan

Fyllningen

  • 75g mjölkfritt margarin (återigen Floras bredbara)
  • 5 msk florsocker (Eller strösocker)
  • kanel efter smak

Vaniljkrämen

  • 2 dl kokosgrädde (Garants lila)
  • 1/2 dl socker
  • 1-2 nypor gurkmeja (För färg)
  • 1 msk mjöl (ex majsstärkelse eller hirsmjöl)
  • 1 nypa salt
  • 1 tsk vaniljessens
  • Olja eller margarin att smöra form med och smält margarin att pendla bullen med.
  • Pärlsocker och glasyr (1 dl florsocker + knappt 1 msk vatten) att toppa med

Gör så här:

  1. Börja med degen.
  2. smält margarin och blanda i vätskan. Se till att degvätskan blir fingervarm.
  3. Då kan du smula i jästen
  4. Tillsätt Fiberhusk och låt svälla 5 minuter
  5. Tillsätt sirap, socker, salt, vaniljsocker, kardemumma, bakpulver, xanthan och kokosmjölk och vispa samman
  6. Blanda samman mjölblandningen och tillsätt lite i taget till degen, du kan gärna spara lite till utbak -degen får gärna vara lite kladdig
  7. Arbeta degen rejält med degblandare om du har en
  8. Låt jäsa 1 h
  9. Under tiden kan du röra samman margarin och florsocker till fyllningen
  10. När degen jäst färdigt, häll ut på mjölat bakbord och dela i 8-10 delar
  11. Gör varje bulle var för sig enligt bilden. Fyllning och kanel i innan dom rullas ihop och lägg lite glest i en smörad form (jag oljar med rapsolja) på ca 24 cm i omkrets och löstagbar kant
  12. Jäs på nytt i 30 minuter,
  13. Medan bullarna jäser vispar du samman ingredienser till vaniljkrämen och kokar upp tills den tjocknar, ta av och låt svalna
  14. Sätt ugnen på 225 grader
  15. När bullarna jäst klart öppnar man upp ett hål i mitten på varje bulle och fyller i vaniljkräm
  16. Pensla hela bullen med smält margarin och strö på pärlsocker
  17. Grädda mitt i ugnen i ca 25-30 minuter
  18. Ta ut och låt svalna en aning innan du häller över glasyren