center

Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Makens favoritgodis, CENTER, i allergivänlig tappning.

Chokladpralin med mjuk kolakrämsfyllning.

Fyllningen ska vara mjuk och lätt rinnande, därför måste vi frysa fyllningen för att kunna doppa den innan vi låter den tina på nytt. Målet är att chokladen ska stänga inne den mjuka kolakrämen så att den rinner ut först när man tuggar.

Du behöver:

  • 1dl kokosmjölk (eller annan växtgrädde)
  • 2,5dl socker (jag väljer här att ta åtminstone 1dl av farinsocker, eller annan mörkare sockerart, för mer kola-lik smak, men OBS! se innehållet i farinsocker, finns ex. med och utan potatis)
  • 1/2dl vit sirap
  • 1dl kokosolja
  • + ytterligare 4msk kokosmjölk (alternativt annan växtgrädde, vatten går säkerligen också bra)
  • 1dl melonkärnor
  • 1/2dl florsocker
  • ca. 400g mjölkfri choklad

center2

Gör så här:

  1. Koka upp den större mängden kokosmjölk tillsammans med sockret och sirapen.
  2. Sänk värmen och småputtra, men ha koll så det inte kokar över, tills det blir ca 120 grader -har då reducerats till en tjock kola
  3. Har du inte termometer kan du välja att testa med kultestet (ta lite av krämen och droppa i iskallt vatten), resultatet ska vara en KOLA, inte lös sås och inte en hård knäck
  4. Medan kolakrämen kokar kan du förbereda nästa steg: Använd stavmixer för att mixa samman resten av kokosmjölken med melonkärnor, florsocker, kokosolja och florsocker till en slät och gräddig vätska
  5. SILA så att du får bort alla bitar
  6. När kolakrämen är färdig tar du den från plattan och vispar/rör i den andra vätskan
  7. Låt svalna en aning
  8. Täck en form (förslagsvis brödform) med plastfolie och fyll krämen i denna
  9. När helt avsvalnad, frys i ca 30minuter (ska stelna men ändå gå att skära)
  10. Ta ut och dela den nu frysta kolakrämen i fingertjocka längder (ca 5-6st)
  11. Arbeta lite snabbt och plasta in varje längd med plastfolie, forma till dom om du önskar dom runda
  12. Frys in längderna en i taget igen ca 20min
  13. Ta ut en längd i taget (dom kommer börja tina och smälta medan du arbetar med dom annars) och dela med vass kniv i önskad godisstorlek
  14. Frys dom uppdelade längderna igen
  15. Smält chokladen över vattenbad eller i mikro och låt sen svalna en aning
  16. Ta ut en längd av uppdelade bitar i taget och arbeta fort så att kolakrämen inte hinner tina innan du arbetat klart (man kan dock frysa in allt på nytt om man inte hinner göra klart)
  17. Ta en bit i taget och lägg i chokladen så att dom täcks helt, fånga upp med redskap och lägg över på bakplåtspapper för att stelna
  18. När dom börjat stelna kan du även dekorera om så önskas
  19. OM fyllning börjar sippra ut lägg på lite mer choklad för att täcka hålet
  20. När pralinerna stelnat (ev. i kyl) kan du skära bort överflödschoklad
  21. KLART!