Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Konsten att göra en god och smakrik svampsås utan väldigt många allergener. Den största hemligheten ligger i svampfonden och pepparn som lyfter svampsmaken. Här följer receptet på en krämig champinjonsås, även om du högst troligt kan byta ut champinjonerna mot andra valfria svampar från höstplocket, kantareller behöver dock lite annorlunda förfarande till sås för att komma till sin rätt.

Du behöver:

Fonden

  • 2 stora portabellosvampar
  • 1 gul lök
  • 2 dl vatten
  • 1,5 tsk salt

Såsen

  • Fonden från ovan (ca. 1 dl)
  • 4 dl tunt skivade champinjoner
  • 1/2 gul lök
  • salt (gärna örtsalt)
  • svartpeppar (mal gärna hela korn)
  • 3 tsk vinäger (uppdelat 2 + 1 tsk)
  • 1 tsk senap
  • 1 dl kokosmjölk (smakar inte kokos i det färdiga resultatet)
  • 2 dl buljong (kött- eller grönsaks ELLER BARA vatten -kräver bara något mer kryddning i slutet)
  • ca. 1 msk klibbrismjöl (eller annat stärkelserikt mjöl för redning)
  • 1 lagerblad
  • olja för stekning

Gör så här:

Börja med att förbereda fonden:

  1. Skär löken och svampen i småbitar.
  2. Lägg i en kastrull med resterande ingredienser och koka upp.
  3. Sänk värmen och låt koka/puttra tills enbart ca 1 dl vätska kvarstår.
  4. Sila av vätskan (se till att pressa ut all vätska ur svampen och löken).
  5. Nu har du en smakrik fond av svamp.

Nu gör du såsen:

  1. Hetta upp en stekpanna och tillsätt olja
  2. Fräs den tunt skivade svampen tillsammans med löken, som du finhackat, i oljan
  3. Salta och peppra rejält, det är det här tillsammans med buljong och fond som ger smaken till såsen
  4. När svampen svettas ordentligt tillsätter du 2 tsk av vinägern
  5. Låt svampen fräsa tills den är brun och härlig
  6. I en kastrull blandar du samman samtliga resterande ingredienser och kokar upp
  7. Tillsätt svampen i kastrullen och sänk temperaturen
  8. Låt såsen småputtra åtminstone 15minuter med lagerbladet, ta sen ur den
  9. Låt såsen puttra ytterligare en stund så att smaken ur dom stekta svamparna smaksätter såsen
  10. Smaka av eventuellt med mer salt och peppar (beror lite på om du använde buljong eller vatten och hur smakrik din buljong var)
  11. Red eventuellt också av såsen ytterligare om du önskar den tjockare