Fritt från mjölk, ägg, gluten, soja och mandel bl.a.

För er som inte provat mitt vanliga mazarinrecept ännu, GÖR DET. Receptet hittar du HÄR. Du kan nu även göra en ny variant; chokladmazariner. Det är bara en enkel modifiering av mazarinreceptet. Du kan välja att göra med bara smak av choklad (ta bort mandelsmaken) eller med kombinationen mandel/choklad alternativt även en variant med kaffe/choklad eller apelsin/choklad.

ca. 20st

Du behöver:

Till pajskalet:

  • 100g mjölkfritt margarin
  • 3dl mjölblandning (ex. 1dl majsmjöl, 1dl rismjöl, 1dl majsstärkelse)
  • 1tsk xanthangummi
  • 0,5dl socker
  • 2 msk kakaopulver
  • ca. 1msk kallt vatten (men beror på vilken sort av mjöl så häll i lite i taget)

Till fyllningen:

  • 1dl solrosfrön (alternativt melonkärnor eller andra neutrala frön eller kanske t.o.m. nötter som tåls)
  • 1dl kokosflakes eller kokosflingor (alternativt mer mer frön)
  • 100g mjölkfritt margarin (rumstemperatur -mjukt)
  • 0,5dl florsocker
  • 1 dl vätska. Här byter du ut beroende på önskad smaksättning

1. kokosmjölk för enbart chokladsmak eller choklad/mandel (mandeln får du från aromen)

2. kallt starkt kaffe för kaffesmak

3. saft  och skal från apelsin (eller vatten alternativt valfri växtdryck)

  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 3 msk kakaopulver
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 nypor salt
  • Vatten till att blöta upp fröna
  • Bittermandelarom (ca ca. 2 krm ) eller skippa helt (skippa ABSOLUT om du gör med smak av apelsin, gärna även vid kaffesmak)

Till glasyren:

  • 2dl florsocker
  • ca 3msk vatten (men beror på vilken sort av florsocker så häll i lite i taget)

Dekoration

  • 2 tsk kakaopulver + 2 msk florsocker + någon tsk vatten

Gör så här:

  1. Börja med att lägga frön i blöt. Lägg dom i en bunke och täck dom helt med vatten. Låt stå
  2. Nu gör man pajdegen
  3. Blanda alla torra ingredienser till pajskalet i en bunke
  4. Tillsätt margarinet och hacka antingen med träslev eller med hjälp av matberedare eller nyp snabbt ihop till en grynig massa
  5. Tillsätt nu vattnet lite i taget medan du snabbt försöker arbeta samman till en smidig deg (behovet av mängden vatten beror lite på mjölsorterna)
  6. Plasta in degen och lägg i kylen medan du gör fyllningen
  7. Sätt ugnen på 175grader
  8. Häll av frön (lite av vattnet kommer att förbli i blandningen och det är bra så)
  9. Använd nu en mixer för att få ihop fyllningen
  10. Kör dom lätt blöta fröna tillsammans med kokosflakes och margarinet i mixern tills det blir en ganska slät massa (ibland kan man få röra om då och då)
  11. Tillsätt vätskan och den eventuella aromen och fortsätt mixa
  12. Tillsätt sen florsockret och mixa ytterligare, nu ska det verkligen börjat bli en len massa
  13. När massan är helt finfördelad, tillsätt då sist majsstärkelse, kakao, salt och bakpulver
  14. Arbeta gärna hellre för länge än för lite, det ska bli en len massa
  15. Ta ut degen ur kylen
  16. Kavla ut på lätt mjölat bakbord till ca 2-3mm tjocklek (jag använder majsstärkelse som mjöl här) -tar hjälp av ett bakplåtspapper att kavla på så degen inte fastnar i bordet
  17. Stansa ut cirklar i lagom storlek för kakformarna -jag har aluminiumformar -(använder en barnmugg som mall) -använder sen en stekspade för att lätt plocka upp cirklarna utan att ha sönder dom
  18. Lägg i degcirklarna i formarna och forma upp till kanten
  19. För normalstora blev det 20 st
  20. Dela upp fyllningen i formarna
  21. Använd en oljad sked eller slickepott för att verkligen jämna ut smeten i formen (släta till ordentligt)
  22. Grädda mitt i ugnen i ca 20minuter
  23. Ta ut
  24. Du kan ev. behöva platta till fyllningen lite om den rest sig ojämnt
  25. Låt mazarinerna svalna
  26. Blanda florsocker med vatten (lite vatten i taget då behov av mängden vatten beror på typ av florsocker) tills jämn blandning
  27. Klicka ut ca 1tsk på varje mazarin och låt rinna ut, hjälp ev. till med en sked för smeta ut
  28. Dekorera med chokladkristyr som du blandar ihop av kakao, florsocker och vatten
  29. Låt stelna
  30. KLART!