Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Ett superenkelt och supersnabbt recept som enkelt går att förbereda. Står sig sedan länge och väl i kylen utan att på något vis bli torr eller tråkig. En seg och krispig botten med len och härlig fyllning. Kräver ingen ugn.
Du behöver:
botten
- 100 g marshmallows (hemmagjorda eller köpta, Rocky mountain exempelvis)
- 5 dl hirspuffar/quinoapuffar/rice crispies/cornflakes etc
- neutral olja att smöra med
fyllning
- 200g violifes falska philadephiaspread
- 125-150 g mjölkfri choklad
- 2 dl florsocker
- 1 dl kokosmjölk
- 1-2 nypor salt
- valfritt med smaksättning, ex. hasselnötsarom, apelsinskal, pulverkaffe etc)
- valfritt med 1-2 msk kakaopulver som tillägg
topping, valfritt
- riven choklad/strössel/frukt/bär/marshmallows
Gör så här:
- Börja med pajskalet.
- Lägg marshmallowsen i en stor värmetålig skål (glas/keramik) som du först oljat in lite lätt och mikra dom sedan på maxeffekt i mikron (ha koll) tills dom sväller upp och mjuknar helt)
- Vänd ner puffarna i den smälta marshmallowsen med hjälp av slickepott, det blir riktigt segt
- Olja också lätt in en form med löstagbara kanter. Tryck sedan ut pajskalet med oljade eller blöta händer (så att smeten inte fastnar) så att formen täcks
- Fyllningen: Smält chokladen i mikro eller över vattenbad och låt stå för att svalna en liten stund
- Vispa samman violifes spread med florsockret och ev. kakao + kokosmjölken
- Vänd ner eventuell smaksättning först i den ljumna (eller fortfarande varma chokladen)
- Vispa ner chokladen i resten av fyllningen
- Salta fyllningen och fyll i pajskalet, ställ i kylen för att stelna. Räcker med ett par timmar men jag tyckte nog att det blev godare efter någon dag.