Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Enkelt dessert. Kräver förberedelse i och med att den tar timmar att stelna. Kräver dock i effektiv tid enbart några minuters arbete. Sköter sig sen själv i kylen. Förbered gärna kvällen innan för lugn och ro dagen som den ska serveras.

Här kommer ett grundrecept på chokladpannacotta och jag avslutar i slutet med lite serverings- och variationstips.

2-4 personer (beroende av storlek på formarna)

Du behöver:

  • 2,5 dl kokosmjölk utan tillsatser
  • 3 msk kakao
  • 2-3 msk socker (eller annan sötning så som honung exempelvis)
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1,5 gelatinblad

Gör så här:

  1. Lägg gelatinblad i blöt
  2. Koka upp kokosmjölk, socker, vaniljsocker och kakao.
  3. Ta av från plattan
  4. Tillsätt gelatinet och låt smälta
  5. låt svalna helt
  6. Häll upp i formar
  7. Ställ i kylen för att stelna åtminstone 4-6h men gärna längre

Tips! Du kan även röra ner smält, mjölkfri choklad efter punkt 4, ger lite pannacotta/chokladtryffel-känsla till slutresultatet

Förslag på smakkombinationer:

  1. Toppa chokladpannacottan med vitchokladtryffel (recept nedan), servera med passionsfrukt och hallon
  2. Smaksätt chokladpannacottan med pepparmintsolja, bara några droppar, servera sen toppad med polkagriskross
  3. Min tveklösa favorit. Rör ner (koffeinfritt) pulverkaffe, 1 msk, i chokladpannacottan vid uppkok -underbar kombination mellan kaffe och choklad
  4. Toppa med hallongelé (koka upp ca 200g hallon och 1dl vatten, sila av, tillsätt 6msk gelésocker  alternativt 1 uppblött gelatinblad / 3dl vätska och låt svalna innan du häller på)
  5. Rör ner små bitar av hackad vit choklad i pannacottan precis när den börjat stelna i kylen, efter ca. 1 h.

panacotta2

Vitchokladstoppingen:

  • 3/4dl kokosmjölk
  • 2tsk honung
  • 2msk mjölkfritt margarin
  • ev. vaniljstång alternativt vaniljpulver
  • 100g vit choklad
  1. Hacka chokladen
  2. Koka upp kokosmjölken med honungen och den eventuella vaniljstången (som du först skrapat ur)
  3. Ta av från plattan och rör ner chokladen tills allt lösts upp
  4. Låt svalna
  5. Häll ovanpå pannacottan