Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
Enkelt dessert. Kräver förberedelse i och med att den tar timmar att stelna. Kräver dock i effektiv tid enbart några minuters arbete. Sköter sig sen själv i kylen. Förbered gärna kvällen innan för lugn och ro dagen som den ska serveras.
Här kommer ett grundrecept på chokladpannacotta och jag avslutar i slutet med lite serverings- och variationstips.
2-4 personer (beroende av storlek på formarna)
Du behöver:
- 2,5 dl kokosmjölk utan tillsatser
- 3 msk kakao
- 2-3 msk socker (eller annan sötning så som honung exempelvis)
- 2 tsk vaniljsocker
- 1,5 gelatinblad
Gör så här:
- Lägg gelatinblad i blöt
- Koka upp kokosmjölk, socker, vaniljsocker och kakao.
- Ta av från plattan
- Tillsätt gelatinet och låt smälta
- låt svalna helt
- Häll upp i formar
- Ställ i kylen för att stelna åtminstone 4-6h men gärna längre
Tips! Du kan även röra ner smält, mjölkfri choklad efter punkt 4, ger lite pannacotta/chokladtryffel-känsla till slutresultatet
Förslag på smakkombinationer:
- Toppa chokladpannacottan med vitchokladtryffel (recept nedan), servera med passionsfrukt och hallon
- Smaksätt chokladpannacottan med pepparmintsolja, bara några droppar, servera sen toppad med polkagriskross
- Min tveklösa favorit. Rör ner (koffeinfritt) pulverkaffe, 1 msk, i chokladpannacottan vid uppkok -underbar kombination mellan kaffe och choklad
- Toppa med hallongelé (koka upp ca 200g hallon och 1dl vatten, sila av, tillsätt 6msk gelésocker alternativt 1 uppblött gelatinblad / 3dl vätska och låt svalna innan du häller på)
- Rör ner små bitar av hackad vit choklad i pannacottan precis när den börjat stelna i kylen, efter ca. 1 h.
Vitchokladstoppingen:
- 3/4dl kokosmjölk
- 2tsk honung
- 2msk mjölkfritt margarin
- ev. vaniljstång alternativt vaniljpulver
- 100g vit choklad
- Hacka chokladen
- Koka upp kokosmjölken med honungen och den eventuella vaniljstången (som du först skrapat ur)
- Ta av från plattan och rör ner chokladen tills allt lösts upp
- Låt svalna
- Häll ovanpå pannacottan