chokladsås

2 varianter.

Båda utan mjök, ägg, gluten och soja bl.a.

Nr. 1 är tveklöst min favorit

Nr. 1.

Du behöver:

  • 1dl kokosmjölk
  • 1msk mjölkfritt margarin
  • 1tsk honung
  • 100-150g mjölkfri choklad (mängden lite beroende på önskad chokladsmak och typ av choklad, ex. om mjölkfri ”mjölkchoklad” krävs det oftast mer. Går även att fylla på med lite kakao om så önskas)

Gör så här:

  1. Koka upp kokosmjölk, honung och margarin
  2. När det kokar, ta av från plattan
  3. Bryt ner chokladen, mer choklad ger tjockare sås
  4. Rör om tills du fått en slät chokladsås
  5. Låt svalna
  6. Klart!

TIPS! Går även att göra som vitchokladsås (bryt bara i mjölkfri vit choklad istället för mörk)

såser

Nr. 2.

Du behöver:

  •  2msk mjölkfritt margarin
  • 1-3msk kakao(beroende på hur mycket smak som önskas)
  • 2 msk sirap
  • 3 msk socker
  • 1 dl kokosmjölk (går även att ta annan växtdryck alternativt vatten)

Gör så här:

  1. Smält margarinet
  2. Vispa i kakaon
  3. Tillsätt socker och sirap
  4. Tillsätt sist kokosmjölken
  5. Koka upp
  6. Klart!

Jag gör nästan alltid mina chokladsåser färska och serverar helst fortfarande lite varma. Går dock att förvara i kylskåp men tjocknar då ytterligare något, kan behöva tas ut en stund innan servering alternativt värmas lätt i vattenbad (ej kokas upp på nytt).

Tips! Bägge såser går att smaksätta ex. med pepparmyntsolja för ”After Eight-sås” eller med chili eller chiliolja för lite sting

 

Recept på kolasås hittar du HÄR