Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En väldigt fräsch rätt med mycket smak av citron. Utmärkt under höstens kalla dagar tillsammans med varma tillbehör som ris eller rotfrukter och till sommarens varmaste dagar med en grönsallad. Såsen funkar även den kall, precis som varm.

Citron- och timjankyckling (du kan även använda annan citrusfrukt men byt då gärna ut timjan, just citron + timjan lirar, inte apelsin och timjan enligt mitt tycke)

  • 1 hel kyckling
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk mjölkfritt margarin (eller mer olja men gärna av mer neutral karaktär)
  • 1 citron, skal och saft
  • 1tsk torkad timjan
  • salt
  • svartpeppar
  1. Dela kycklingen på mitten
  2. Smält margarinet och blanda med olja, pressad vitlök, timjan och skal + saft från citronen
  3. Pensla kycklingen på bägge sidor och lägg med bröstet uppåt i en ugnsform
  4. Pensla lite till ovanpå, salta och peppra (gärna ur kvarn)
  5. Tillsätt eventuella rotfrukter som du vill tillaga och ös även dessa med med marinaden
  6. In i ugnen i 175 grader i ca. 45 minuter. Var 10-15:e minut kan du pensla kycklingen på nytt med mer marinad

Citronsås

  • 2 dl buljong
  • 1 citron, skal från hela och saft från halva
  • 1 dl kokosmjölk
  • 1 rågad tsk honung
  • 1/2 tsk senap (går att utesluta)
  • 2 tsk klibbrismjöl
  • några små tärningar skalad, färsk gurkmeja (0,5×0,5 cm i storlek) -för en ljuvligt gul färg
  • salt och peppar (ibland kör jag även lite muskotnöt)
  • 2 msk mjölkfritt margarin  (går att utesluta)
  1. Blanda buljongen med kokosmjölk, citronsaft och citronskal, senap, honung och gurkmejan
  2. Koka upp
  3. Smaka av med salt och peppar
  4. Red av med klibbrismjölet
  5. Ta av från plattan, vispa ner margarinet
  6. Servera