Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.
En makalöst saftig kaka med den underbara kombinationen av citron och vallmo.
Du behöver:
kakan
- skal från 2 citroner
- 1 msk mörka vallmofrön
- 1 dl socker
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 tsk xanthangummi
- 1 tsk fiberhusk
- 3 tsk bakpulver
- 3 dl mjöl (ex 1 dl varder av majsmjöl, majsstärkelse och hirsmjöl/rismjöl)
- 1 dl smält mjölkfritt margarin (eller neutral olja)
- 3 dl vatten
- 1 dl kokosmjölk (går att byta ut mot mer vatten men ger lite mer fyllighet i smaken)
- Något att smöra och bröa en form med (ex margarin och majsmjöl)
glasyren
- 2,5 dl florsocker
- saft från 1/2 citron
- lite vatten, mängd varierar beroende av önskad tjocklek på glasyr men också beroende av märke på florsocker
- lite mer vallmo att toppa med, alternativt citronskal, strössel etc
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Börja med kakan
- Blanda samman alla torra ingredienser för sig och alla våta för sig (citronskal blandas med våta)
- Vispa i dom våta bland dom torra, vispa till en jämn smet och häll i en smörad och bröad form
- Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 35 minuter
- Ta ut och låt svalna, lägg gärna en handduk ovanpå så att ”puckeln” på kakan sjunker ihop och kakan blir vackert jämnhög igen
- Blanda samman florsocker och citronsaft. Tillsätt sen kallt vatten lite i taget, max 1 tsk åt gången, tills du är nöjd med konsistensen
- Bred ut på den helt avsvalnade kakan, strö eventuellt över lite mer vallmo
- Klart!