Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

En makalöst saftig kaka med den underbara kombinationen av citron och vallmo.

Du behöver:

kakan

  • skal från 2 citroner
  • 1 msk mörka vallmofrön
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk xanthangummi
  • 1 tsk fiberhusk
  • 3 tsk bakpulver
  • 3 dl mjöl (ex 1 dl varder av majsmjöl, majsstärkelse och hirsmjöl/rismjöl)
  • 1 dl smält mjölkfritt margarin (eller neutral olja)
  • 3 dl vatten
  • 1 dl kokosmjölk (går att byta ut mot mer vatten men ger lite mer fyllighet i smaken)
  • Något att smöra och bröa en form med (ex margarin och majsmjöl)

glasyren

  • 2,5 dl florsocker
  • saft från 1/2 citron
  • lite vatten, mängd varierar beroende av önskad tjocklek på glasyr men också beroende av märke på florsocker
  • lite mer vallmo att toppa med, alternativt citronskal, strössel etc

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Börja med kakan
  3. Blanda samman alla torra ingredienser för sig och alla våta för sig (citronskal blandas med våta)
  4. Vispa i dom våta bland dom torra, vispa till en jämn smet och häll i en smörad och bröad form
  5. Grädda mitt i ugnen i 175 grader i 35 minuter
  6. Ta ut och låt svalna, lägg gärna en handduk ovanpå så att ”puckeln” på kakan sjunker ihop och kakan blir vackert jämnhög igen
  7. Blanda samman florsocker och citronsaft. Tillsätt sen kallt vatten lite i taget, max 1 tsk åt gången, tills du är nöjd med konsistensen
  8. Bred ut på den helt avsvalnade kakan, strö eventuellt över lite mer vallmo
  9. Klart!