Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Även veganskt.

Fromage är så friskt, lätt och luftigt. Makalöst gott och en perfekt avslutning på en middag. Citrus är en klassiker så vi kör på det även om man förstås kan göra med valfri smak (ex lingon, jordgubb, mango, blåbär mm). Receptet går att göra antingen med gelatin och eller med agar för ett veganskt alternativ. Extremt enkelt att göra och snabbt dessutom. Perfekt att göra iordning i förväg.

4-6 portioner

Du behöver:

  • 1/2 dl socker
  • 2 dl vispbar vegansk grädde, till denna föreslår jag tveklöst Schlagfix sötade på tetra (en av få saker jag föredrar den till) men även kokosgrädde eller annan vegansk grädde som ni tål fungerar, jag föredrar dock inte kokosgrädde här då man vill ha så neutral grädde som möjligt.
  • saft och skal från 2 citroner eller 1 apelsin, vätskan ska bli ca 1/2 dl -om det inte blir det, fyll ut med vatten (du kan även istället ta ca 1/2 till 1 dl fruktpure -ex mixade lingon, blåbär, mango, jordgubb etc)
  • 2 tsk majsstärkelse
  • 3-4 gelatinblad (beroende av önskad konsistens) alternativt 4-5 krm agar agar-pulver

Gör så här:

  1. Om du använder gelatin, lägg dessa i blöt
  2. Vispa sedan samman socker, saft + skal den citrus (eller vald fruktpure) och majsstärkelse i en kastrull. OM du gör den veganska varianten så blandar du också i agarpulvret.
  3. Koka upp citrusvätskan tills den reds av och ta sen av den plattan.
  4. OM du gör varianten med gelatin, vispa nu ner den så att den smälter.
  5. Ställ citrusblandningen för att svalna.
  6. Vispa upp din Schlagfix-grädde (eller annan vald grädde) hårt (den ska gärna vara kylskåpskall för bästa resultat)
  7. Klicka ner lite av citrusblandningen i taget medan du vispar.
    När du vispat samman allt fördelar du i skålar och ställer i kylen för att stelna.
  8. Färdig att servera inom ca 1 h men kan stå i flera dagar.
  9. Dekorera vid servering