Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Vegansk.

En sk. kaffekaka, en mjuk ljus kaka med kanelfyllning och ett krispigt täcke av knäckig smuldeg. Du kan förstås äta kakan utan att dricka kaffe ?

Du behöver:

Kakan

  • 4,5 dl mjölblandning (ex. 1,5 dl vardera av majsmjöl, rismjöl/hirsmjöl och majsstärkelse)
  • 2,5 dl kokosmjölk
  • 1 dl neutral olja (ex. raps)
  • 1 tsk xanthangummi
  • 1 krm salt
  • 1,25 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 tsk bakpulver

Fyllningen

  • 0,5 dl mjöl (ex. majsmjöl/hirsmjöl/rismjöl)
  • 0,5 dl socker, gärna en mörkare och mer smakrik variant -ex. kokossocker, farinsocker eller muscavadosocker
  • 2 tsk kanel

Smuldegen

  • 0,5 dl smält margarin, jag använder Floras bredbara
  • 1-1,5 dl mjöl (ex majs/hirs/majsstärkelse i lika delar) -mindre mängd mjöl ger mer knäckig smuldeg
  • 0,5 dl socker
  • 1 tsk kanel
  • 1 krm bakpulver
  • något att smöra och bröa en form med (ex. olja + majsmjöl)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Börja med själva kakan. Blanda samman alla torra ingredienser och rör sen i dom våta. Blanda ihop till en jämn smet
  3. Häll och bred ut hälften av smeten i en smörad och bröad form (springform med 20-24 cm i diameter eller en fyrkantig form på ca 20-25 längd på sidorna)
  4. Gör nu fyllningen, bara rör ihop ingredienserna, och strö ut jämnt över den ljusa smeten.
  5. Toppa med resten av smeten. Klicka ut det lite över fyllningen och bred försiktigt ut så att smeten inte blandar sig med fyllningen.
  6. Blanda ihop ingredienserna till smuldegen och toppa kakan med.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca 30-35 minuter
  8. Ta ut och låt svalna.
  9. Servera med glass, vaniljsås eller bara som den är