Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a.

Perfekta lätt salta och underbart spröda kex, i vanliga fall kända som crackers. Sådana där kakor som man åt till dessertostar eller marmelader. Men varför inte bara äta som dom är? Vi ska äta dom med allergianpassad pesto och parmaskinka nu närmast. Enkla som tusan att göra.

Du behöver:

  • 100g mjölkfritt margarin
  • 1 dl vätska (jag tar kokosmjölk -den asiatiska utan tillsatser, och slutresultatet smakar INTE kokos)
  • 1 msk socker (går utmärkt att utesluta men det ger lite extra till smaken)
  • 1/2 tsk salt
  • 4,5 dl mjölblandning (ex. 1 dl majsmjöl, 1 dl rismjöl, 1 dl klibbrismjöl och 1,5 dl majsstärkelse)
  • 1 tsk xanthangummi
  • 1,5 tsk bakpulver
  • Eventuell kryddning/smaksättning (ex. anis, kummin, flingsalt, peppar, chili, örter mm)

Gör så här:

  1. Smält margarinet
  2. Tillsätt vätskan till matfettet
  3. Blanda samman alla torra ingredienser
  4. Rör ner vätskan till dom torra ingredienserna, rör ihop ordentligt till en deg (blanda även i eventuell kryddning som du önskar inuti kexet)
  5. Plasta in degen och kyl den i kylskåp medan du värmer upp ugnen till 200 grader
  6. Ta ut degen och lägg ut på mjölat bakplåtspapper eller bakbort
  7. Täck med plastfolie eller ytterliga bakplåtspapper
  8. Kavla till ca. 2-3 mm i tjocklek (degen är lite smulig men det är väl värt till det spröda slutresultatet)
  9. Stansa eller skåra ut kakor och förflytta, med fördel med hjälp av stekspade, till bakplåtsklädd ugnsplåt (form och storlek och därmed antal av kakor styr du själv)
  10. Nagga kakorna med gaffel
  11. Strö på eventuell kryddning som du önskar ovanpå kexet
  12. Grädda mitt i ugnen i ca. 10minuter (blir lätt gyllenbruna i kanterna)
  13. Ta ut och låt svalna på plåten
  14. KLART