Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.
En enkel och snabb dessert som smidigt går att förbereda i förväg. Krävs till skillnad mot originalet ingen ugn för att få själva bruleen att stelna, går dock även att göra fyllningen i ugn i vattenbad istället för i kastrull -men det här är helt enkelt enklare och snabbare och oavsett himla smaskens. Minimal ansträngning både vid förberedelse och servering.
4 portioner
Du behöver:
- 2,5 dl kokosgrädde (garants lila)
- 1,5 dl kokosmjölk (garants rosa)
- 0,75 dl socker
- 2 msk fint neutralt mjöl (ex. majsstärkelse eller hirsmjöl)
- 1 nypa salt
- 1 nypa gurkmeja (för färgen)
- 1-2 tsk vaniljessens (eller vaniljpulver/vaniljsocker/skrap ur vaniljstång)
- eventuellt annan smaksättning, det går nämligen att smaksätta creme brulee på alla möjliga spännande vis så som saffran, kardemumma och muskotnöt bl.a. -även choklad men då brukar jag göra aningens annorlunda (med smält choklad)
- socker att bränna av yta med
- bär/grädde etc. till servering
Gör så här:
- Blanda samman alla torra ingredienser
- Tillsätt vätskorna och vispa samman
- Koka upp under ständig omrörning -det här är viktigt -och låt enbart puttra någon till ett par minuter (lite beroende av val av mjöl) tills vätskan tjocknar
- Häll upp i formar och låt svalna
- Förvara gärna i kylen åtminstone någon eller ett par timmar (smidigt att förbereda väldigt fort och enkelt) så att det stelnar
- Vid servering strö på ett tunt lager socker och bränn av sockret gyllenbrunt med brännare eller en kort stund i ugn på grilleffekt på 250 grader -ha koll så att du inte bränner
- När sockret stelnat igen, tar en kort stund, toppa desserten och servera.