Fritt från mjölk, ägg, gluten och soja bl.a. Veganskt.

En enkel och snabb dessert som smidigt går att förbereda i förväg. Krävs till skillnad mot originalet ingen ugn för att få själva bruleen att stelna, går dock även att göra fyllningen i ugn i vattenbad istället för i kastrull -men det här är helt enkelt enklare och snabbare och oavsett himla smaskens. Minimal ansträngning både vid förberedelse och servering.

4 portioner

Du behöver:

  • 2,5 dl kokosgrädde (garants lila)
  • 1,5 dl kokosmjölk (garants rosa)
  • 0,75 dl socker
  • 2 msk fint neutralt mjöl (ex. majsstärkelse eller hirsmjöl)
  • 1 nypa salt
  • 1 nypa gurkmeja (för färgen)
  • 1-2 tsk vaniljessens (eller vaniljpulver/vaniljsocker/skrap ur vaniljstång)
  • eventuellt annan smaksättning, det går nämligen att smaksätta creme brulee på alla möjliga spännande vis så som saffran, kardemumma och muskotnöt bl.a. -även choklad men då brukar jag göra aningens annorlunda (med smält choklad)
  • socker att bränna av yta med
  • bär/grädde etc. till servering

Gör så här:

  1. Blanda samman alla torra ingredienser
  2. Tillsätt vätskorna och vispa samman
  3. Koka upp under ständig omrörning -det här är viktigt -och låt enbart puttra någon till ett par minuter (lite beroende av val av mjöl) tills vätskan tjocknar
  4. Häll upp i formar och låt svalna
  5. Förvara gärna i kylen åtminstone någon eller ett par timmar (smidigt att förbereda väldigt fort och enkelt) så att det stelnar
  6. Vid servering strö på ett tunt lager socker och bränn av sockret gyllenbrunt med brännare eller en kort stund i ugn på grilleffekt på 250 grader -ha koll så att du inte bränner
  7. När sockret stelnat igen, tar en kort stund, toppa desserten och servera.